Stress hoort bij het leven. Hoe je ermee omgaat dat maakt een wezenlijk verschil. Hoe je er mee omgaat, is vaak afhankelijk van je hoe je je voelt op dat moment. Als jij goed geslapen hebt en lekker in je vel zit, dan kun je meer hebben, dan wanneer je slecht geslapen hebt, of net ruzie met je baas of je partner hebt.

Nu zijn er in het leven stresssituaties, die bijna onoverkomelijk lijken. Ik noem ziekte in de familie, geldproblemen bij jezelf of je dierbaren, het verlies van een baan, etc. Deze situaties zorgen altijd voor extra stress, maar dit zijn niet de situaties waar ik het in dit artikel over wil hebben.

In dit artikel wil ik het hebben over de onnodige stress en hoe je deze kunt voorkomen. Je brengt jezelf namelijk gedurende de dag in situaties die je onnodig stress geven. Je doet bijvoorbeeld dingen tegen je gevoel in, gaat je eigen (onbewust of bewust) grenzen voorbij en voor je het weet kom je uitgeblust thuis, met het gevoel, grrrrr ik heb het weer gedaan…

Hoe voorkom je nu dat je in deze stressvolle situaties belandt en je je energie verspilt?
Hoe zorg je er nu voor dat je je eigen grenzen goed bewaakt? Hoewel dat voor iedereen anders is, heb ik 3 universele manieren ontdekt, die je helpen om dit soort situaties te voorkomen.

Mijn 3 universele manieren om onnodige stress te voorkomen zijn simpel en effectief:

1) Voorkom zoveel mogelijk het contact met mensen waar je stress van krijgt. Er zijn nu eenmaal mensen waarbij je je op je gemak voelt en mensen waarvan je haren al recht overeind gaan staan, als je aan ze denkt. Omring je je met mensen die positiviteit uitstralen, met mensen die ontspannen zijn en bewust werken aan hun ontspanning, door bv yoga en meditatie, dan voel je je ook positiever en ervaar je minder stress.

2) Zorg voor een rustig bureau en een relaxte werkomgeving. Als je in een relaxte omgeving werkt, dan voel je je snel rustiger. Het is nu eenmaal zo, hoe minder afleiding je hebt, hoe makkelijker je je kunt concentreren. Zo krijg je je werk eerder af.

Het is veel lastiger om je rust te bewaren, als je allerlei gestreste collega’s om je heen hebt, dan wanneer je ontspannen en relaxte collega’s om je heen hebt. Maar ook al werk je wellicht in een kantoortuin met veel geroezemoes om je heen, ook dan is het mogelijk om je af te sluiten. Sluit je af door bijvoorbeeld naar ontspannende muziek via je koptelefoon te luisteren. Zelfkennis is hierbij onontbeerlijk. Onderzoek hoe jij je werk zo prettig mogelijk doet en richt je werkplek dan op die manier in.

3) Last, but zeker not least: leer nee te zeggen!
Onnodige stress komt vaak doordat je te vaak ja zegt, terwijl je eigenlijk nee had willen zeggen. Ik schreef hierover eerder dit artikel met daarin een praktische oefening. De belangrijkste stelregel om beter te worden in het nee zeggen is deze. Neem de tijd voordat je iets toezegt, zeker als je weet dat je iemand bent die gemakkelijk ja zegt. Train jezelf in het zeggen van nee, weet waar jij energie van krijgt en wat jou energie kost en handel daarnaar. Je zult merken dat je op die manier veel minder last van onnodige stress hebt.

Succes!

Hartelijke groet,

Mirelle

 


Als ik je mag ondersteunen, dan doe ik dat met alle liefde en plezier. Het OK programma, is een jaarprogramma waarin je o.a. wekelijks een videoles van me krijgt, waarin ik je aan de hand meeneem in dit proces. Want om er achter te komen waar jouw grenzen liggen, wat jou energie kost en geeft, is het belangrijk om de tijd te nemen en de bewuste keuze te maken om structureel aan je persoonlijke ontwikkeling te werken.


 

© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

“Geschreven door Mirelle van den Anker van Invest In Yoga. Ga naar www.businessyogaonline.com voor het aanvragen van het gratis mini e-book ‘De 7 Geheimen van Business Yoga’.”