Ben jij iemand die heel goed weet wat ie wel en wat ie niet kan? Ben jij je daar zo bewust van, dat je inderdaad de dingen waarvan je denkt dat je ze niet kan, ook echt niet kan? Wist je dat komt door jouw overtuigingen en dat als je die overtuiging kunt veranderen, je opeens zoveel meer kunt dan je nu denkt dat je kunt?

In het artikel van volgende week ga ik in op hoe je je ‘vastgeroeste’ overtuigingen kunt veranderen.

Vandaag wil ik met je stilstaan bij de drie belangrijkste redenen waarom je de overtuigingen, die je in principe klein houden, toch in stand houdt. Waarom jij nog steeds “impossible” leest, terwijl je ook “I’m possible” kunt lezen. De belangrijkste redenen waarom je altijd doet zoals je altijd al deed zijn de volgende:

1) Het is veilig voor je is. Als je doet zoals je altijd al deed, ben je betrouwbaar, voorspelbaar, niet alleen voor jezelf, maar ook voor anderen. Mensen vinden dat vaak prettig, maar ook saai. Je doet gewoon je dingen, je leeft je leven en de jaren gaan zomaar aan je voorbij. De tijd vliegt, zul je jezelf regelmatig horen zeggen.

Leven vanuit veiligheid zorgt ervoor dat je angsten onbewust een grote impact op je hebben. Je angsten zijn reëel, zolang ze je redden uit levensbedreigende situaties. Maar veel van onze angsten zijn irreële angsten, vaak opgebouwd in onze vroege jeugd. Ben je met me eens dat je nu groot genoeg bent om naar die angsten te kijken en ze los te laten of te transformeren?

2) Het is gemakkelijk voor je. Van nature is iedereen lui aangelegd. Door altijd te doen wat je altijd al deed, hoef je niet echt na te denken, je weet wat de gevolgen zijn van je acties. Op die manier is het lekker makkelijk voor jou.

Je zit in je comfortzone, je zit daar heel comfortabel, maar vroeg of laat begint er iets in jou te knagen. Dat komt omdat je in je comfortzone niet kan groeien. Iedereen die weleens een training heeft gevolgd, weet dat je voor groei af en toe even uit je comfortzone moeten stappen.

3) Je weet niet beter, je kunt je niet voorstellen dat er nog andere manieren zijn. Je staat er niet eens meer bij stil en je je al helemaal niet voorstellen dat het anders zou kunnen zijn. Het is opgenomen in je ‘automatische piloot’.

Als je bijvoorbeeld als kind thuis heel traditioneel hebt gegeten, dan is de stap om bijvoorbeeld vegetariër te worden erg groot voor je. Als jij aan gezond eten denkt, dan zie je een bord met aardappelen, groente en vlees voor je. Maar het is mogelijk om dat beeld te veranderen! Ik ben daar zelf het levende bewijs van. Als ik nu aan een gezonde maaltijd denk, dan zie ik een bord met groene groente en bonen voor me, en zeker geen stuk vlees.

Waarom zou je dan toch iets gaan ondernemen waarvan je altijd gedacht hebt dat het onmogelijk is? Ik kan me voorstellen dat je tijdens het lezen denkt, “waarom zou ik tijd en energie gaan besteden aan iets wat ik voor onmogelijk hou? Dat is toch zeker zonde van mijn energie…

Ik zeg niet dat je het moet gaan doen, ik wil je met dit artikel alleen inspireren om eens buiten je ‘hokjes’ te stappen en te kijken hoe dat voor je voelt.

De belangrijkste reden om het onmogelijke toe te laten in je leven is omdat het je leven verrijkt. Kun je je nog herinneren hoe blij je was als kind als je iets dat je eerst niet kon of durfde, opeens wel kunt. Die kick, die krijg je ook door het onmogelijke toe te laten in je leven. Die kick geeft je energie, laat je ogen stralen en zorgt ervoor dat de energie in je lichaam gaat stromen. Kortom je voelt weer dat je leeft, je groeit.

Het is mijn overtuiging dat zolang jij het gevoel hebt dat je groeit, dat je dan automatisch lekkerder in je vel zit en dat is wat ik je gun. Dat is de reden waarom ik je wil uitdagen om te kijken wat jij voor jezelf altijd als onmogelijk hebt gehouden, maar waar je diep van binnen naar verlangt. Kijk daar naar en open je hart ervoor. Geef het idee de ruimte en zie wat er gebeurt…

Ik lees graag je ervaringen hieronder op m’n weblog.

Hartelijke groet,

Mirelle

 


© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden


 

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7 Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).