Every breath of life is a precious gift and it is wasted in pursuing a thing called fear. That is why Guru Nanak said, “Have no fear and have no vengeance.”
Yogi Bhajan 6/7/89

Angst is je grootste energievreter. Het houdt je bezig, het zorgt ervoor dat je allerlei scenario’s in je hoofd verzint. Je kunt angst hebben voor grote dingen, zoals het verliezen van een geliefde of je baan, maar ook voor kleine dingen, zoals het voeren van bepaalde telefoongesprekken.

Veel mensen hebben ook angst voor de dood, terwijl dat een van de dingen is die zeker zijn in het leven. Je wordt geboren en je gaat op een gegeven moment dood. De yogi’s zeggen dat je geboren wordt met een x-aantal ademhalingen, zijn die op, dan houdt het op. Je lichaam kan wel een maand zonder eten of drinken, maar het kan geen 10 minuten zonder adem. Daarom is je adem zo’n geweldig waardevol kado en daarom is het zo van belang om controle te hebben over je adem.

Wist je dat je met je adem kun je je lichaam en geest helemaal schoonmaken en nieuwe energie kan geven?

Terug naar de angst. Het is gemakkelijker om te zeggen dat je geen angst hoeft te hebben, dan om daadwerkelijk geen angst te hebben. Veel van je angsten zijn onbewust en komen automatisch naar boven. Het is daarom van belang om je bewust te worden van je angsten, zodat je een volgende keer bewust op een andere manier op je angsten kan reageren. Volg de volgende drie stappen om je bewust te worden van je angsten en je automatische reactie, zodat je in het vervolg een andere keuze kan maken.

Stap 1: Maak een lijst van alle dingen waar je bang voor bent

Stap 2: Lees het lijstje rustig na en voel per angst waar die angst zich in je lichaam heeft vastgezet

Stap 3: Ga na of het nog steeds realistisch is om die angst te hebben. Is je antwoord nee, daag jezelf dan uit om die angst te voelen (ik raad je aan dit voor alle angsten, behalve voor de angst voor de dood, te doen).

Wil je meer leren over je adem, de verschillende ademtechnieken en je bewust worden van je relatie tot je adem, wat je er allemaal mee kan, schrijf je dan in voor de Business Yoga Zomerschool.