Dit hoofdartikel gaat in op de vraag die ik via Twitter binnenkreeg, namelijk hoe breng ik meer discipline in mijn dagritme en werk? Het antwoord is simpel, namelijk met yoga en meditatie. Want als je je dag eindigt met een meditatie, dan slaap je dieper en ontspan je meer. Ook kun je je bewust voornemen om de volgende ochtend als je wakker wordt, een moment de tijd te nemen om bewust wakker te worden, de dag te begroeten en een moment stil te staan. Dit is heel belangrijk, omdat je op die manier de rust en de alertheid die yoga en meditatie brengen, mee kan nemen gedurende de dag.

Dit is vast niet de eerste keer dat je dit hoort, wellicht heb je het in het verleden al eens geprobeerd. De hamvraag is, hoe zorg je ervoor dat je daadwerkelijk je dag afsluit met een meditatie? Het antwoord is simpel, met commitment. Commitment aan jezelf, je eigen leven, je gezin, je werk, je gezondheid en daarmee je geluk. Op de ladder naar geluk is commitment de eerste stap.

“The known formula for happiness is: Commitment will give you character. That will give you dignity. That will give you divinity. That will give you grace. That will give you the power to sacrifice. Then you’ll feel achieved, and you’ll be happy”. Yogi Bhajan.

Geluk begint dus met commitment! Door te doen wat je zegt en te zeggen wat je doet, creeer je duidelijkheid in je leven en daarmee is er geen plaats meer voor vaagheid en of smoesjes. Dit leidt tot karakter. Vaagheid, onduidelijkheid kosten je erg veel energie, duidelijkheid en helderheid geven je juist energie en kracht.

Je zal merken dat als je besluit om vanaf nu elke dag je dag af te sluiten met een meditatie, omdat het zo goed voor je is en je je er zo lekker bij voelt, je toch momenten hebt, waarop het moeilijk is om je aan je commitment te houden. Daarom is het van belang dat je voor jezelf heel helder hebt waar je je aan commiteert. Maak de afspraak met jezelf zo SMART mogelijk. Let op, je afspraak met jezelf mag niet meer dan 40 woorden bevatten, hoe korter hoe krachtiger.

40 dagen commitment
Neem je voor om de komende 40 dagen je aan je commitment te houden. 40 dagen is een overzzichtelijke periode en het is de periode die je lichaam nodig heeft om aan een nieuwe gewoonte te wennen.

Ik sluit bijvoorbeeld mijn dag af met de meditatie die je helpt om diep en ontspannen te slapen. Ik doe deze meditatie elke dag, liggend in m’n bed, net zolang totdat ik in slaap val. Soms duurt dat een minuut of 10, soms val ik na 2 keer al in slaap. Toch helpt de meditatie mij om m’n dag bewust af te sluiten en m’n lichaam volledig te ontspannen, zodat ik gedurende de dag voldoende energie heb om alles wat ik wil doen, kan doen. Mijn lichaam weet ook dat als ik deze meditatie doe, dan is het tijd om te slapen. Ik doe deze meditatie daarom niet op een ander tijdstip van de dag. PS: Je vindt deze meditatie op pagina 69 van het boek ‘Business Yoga’.

To do: schrijf voor jezelf je afspraak met jezelf zo SMART mogelijk op en commiteer je bewust voor de komende 40 dagen aan deze afspraak met jezelf.

Ok, nu heb je je op papier staan waaraan je je gecommiteerd hebt. Neem dat serieus, bloedserieus. Normaal gesproken zijn afspraken met jezelf gemakkelijk te verzetten, maar deze afspraak is hard. Je gaat alles op alles zetten om je aan je afspraak te houden, omdat dit wellicht de belangrijkste afspraak is in je leven. Het is immers je sleutel naar geluk!

Gunstige bijwerkingen van je meditatie voor het slapen gaan

Door je commitment aan je meditatie voor het slapen gaan, heb je als voordeel dat je heel gemakkelijk met jezelf kan afspreken om ook in de ochtend bewust wakker te worden. Dit kan je heel goed doen met yoga en meditatie. In mijn boek ‘Business Yoga’ beschrijf ik een wake-up serie, van slechts 15 minuten (op pagina 22), die je hele lichaam en je geest wakker en alert maken. Heb je het boek (nog) niet en ben je bekend met de zonnegroet, dan zijn 11 herhalingen ook een prima start van je bewuste dag.

Gebruik je alertheid om je activiteiten te plannen
Het doel van yoga en meditatie is om bewust in je dagelijks leven te staan. Daarom neem je na je oefeningen in de ochtend je actielijst voor de dag door. Doe alle dingen die nog geen twee minuten duren, handel deze direct af. Prioriteer de rest van je to do’s en begin met de to do die het meest urgent is en waar je het meest tegenop ziet. Je zult merken dat je veel energie hebt, zodra dit actiepuntje van je lijstje af is en vaak valt het achteraf best mee, zo vervelend als dat het in jouw hoofd was, was het nou ook weer niet.

Alles op z’n tijd
Naast alle actiepunten, is het ook van belang dat je al je activiteiten in de dag inplant. Zo is er een moment van ontspanning, een moment waarop je je email bekijkt, een moment waarop je eet, etc. etc. Werk zoveel mogelijk met terugkerende blokken, je lichaam houdt namelijk heel erg van regelmaat. Elke dag op het zelfde tijdstip opstaan, eten, ontspannen en weer naar bed gaan, geven je veel rust. Natuurlijk hoor ik net als jij je stemmetje ‘maar dat is toch oersaai…’ schreeuwen. Negeer deze stem gedurende je 40 dagen periode en ervaar hoe prettig en rustgevend regelmaat voor je is. Wordt het stemmetje te opstandig, plan dan speciale blokken ‘spontane acties’ in.

Het is niet moeilijk, het is slechts een kwestie van doen!
Invest in Yoga, you deserve it! Dat is waarmee ik dit artikel ga afsluiten, ik wens je veel inspiratie en energie en mocht je mijn hulp willen inschakelen, schroom dan niet om contact met me op te nemen, DOE het gewoon! info@businessyogaonline.com!

hartelijke groet,

Mirelle