We zeggen dat we willen veranderen. Nou ja, we willen graag dat dingen anders zijn in ons leven. We willen gelukkiger zijn en in vrede met onszelf. We willen meer bevredigende relaties. We willen gezonder zijn. We willen meer zinvol werk en meer welvaart. We willen destructieve gewoontes afleren en niet meer het slachtoffer zijn van verslaving. De vraag is hoe kunnen we deze veranderingen doorvoeren in ons leven.

Yoga erkent dat als we veranderingen in ons leven willen maken, we onszelf moeten veranderen. Yoga werkt vanuit het principe dat onze innerlijke werkelijkheid onze uiterlijke werkelijkheid creëert.We moeten ons onderbewustzijn herprogrammeren, zodat het niet onze bewuste intentie saboteren. Want in feite is het de programmering in ons onderbewustzijn dat onze werkelijkheid creëert.

Hoe werkt het dan? Klanken zijn krachtige tools voor herstructurering van het onderbewustzijn. De klanken SAT NAM en de daarvan afgeleide SA TA NA MA zijn de twee fundamentele klanken onderwezen door Yogi Bhajan om de geest zo te heroriënteren en ons open te stellen voor de mogelijkheid van transformationele verandering.

SAT NAM plant het zaadje van de waarheid in ons bewustzijn en herinnert ons aan onze ware identiteit. SA TA NA MA maakt gebruik van de oerklanken om ons te verbinden met de evolutionaire aard van het bestaan zelf. Het wordt aangeduid als de Panch shabd, wat vijf klanken betekent. De vijfde geluid is “A”, de klank van het hart. Wanneer we de klanken SA TA NA MA herhalen, dan maken we een afdruk van de evolutionaire code van het universum in onze menselijke psyche.

SA is het begin, oneindigheid, de totaliteit van alles wat ooit was, is of zal zijn. TA is het leven, het bestaan en de creativiteit die zich manifesteert van de oneindigheid. NA is de dood, verandering en de transformatie van het bewustzijn. MA is wedergeboorte, de regeneratie, die ons in staat stelt om bewust ervaren van de vreugde van het oneindige. De klanken SA TA NA MA zijn zulke oerklanken, dat de impact op onze psyche is als het splitsen van een atoom.

De kracht van de klanken komt door het feit dat het het onderbewuste herschikt op het meest elementaire niveau. De klanken hebben de kracht om gewoonten en verslavingen te breken, omdat het toegang krijgt tot het niveau van de geest waar gewoontes worden gemaakt. Yogi Bhajan zegt “gedragspatronen zijn het resultaat van de straling van de psyche en de frequentie van het magnetisch veld in relatie tot de universele psyche en magnetische kracht.”

De uitstraling van de psyche is afhankelijk van het functioneren van zowel de hypofyse als de pijnappelklier. De hypofyse regelt het kliersysteem. De afscheiding van de pijnappelklier zorgt voor een pulserende straling die de hypofyse activeert. De geest gaat uit van de balans als de pijnappelklier slaapt. De onbalans maakt het onmogelijk om mentale en lichamelijke verslavingen te breken. De klanken SA TA NA MA zijn een krachtig instrument om opnieuw balans in de geest te creëren.

Deze meditatie is een katalysator voor verandering, want het is een zeer krachtige geestelijke reiniging. Als je bereid bent te veranderen en een nieuwe dimensie van het zijn in je leven verwelkomen, dan is deze meditatie geschikt voor jou. De bottom line is dat deze meditatie werkt. Het enige wat je hoeft te doen is de meditatie te doen.

Zo doe je de meditatie:

 • Zit in een ontspannen houding met een rechte rug.
 • Focus op je derde oogpunt (dat is het punt tussen je wenkbrauwen en dan een klein beetje naar binnen).
 • Gebruik de klanken SA TA NA MA. Terwijl je de klanken maakt, druk je afwisselend met je duim op je vier vingers. Druk hard genoeg om jezelf wakker te houden en voel bewust de druk. Blijf in je ritme en houden de hand beweging gaat het hele meditatie.
 • Bij SA druk je je duim en je wijsvinger samen. De wijsvinger brengt kennis, breidt het gebied van onze mogelijkheden en bevrijdt ons van beperkingen.
 • Bij TA druk je je duim en je middelvinger samen. De middelvinger geeft ons geduld, wijsheid en zuiverheid.
 • Bij NA druk je je duim en je ringvinger samen. De ringvinger geeft ons vitaliteit en levendigheid.
 • Bij MA druk je je duim en je pink samen. De pink zorgt voor duidelijke communicatie.
 • Zie elke klank als een ‘L’. Stel je voor dat elke klank binnenkomt door het kruinchakra aan de bovenkant van je hoofd. Vervolgens gaat de klank naar beneden door het midden van je hoofd en weer naar buiten naar het oneindige door het derde oog. Dit is zeer belangrijk onderdeel van de meditatie en moet gebeuren bij elke klank. Het is een essentieel onderdeel van het reinigingsproces. Als je dit vergeet, kan je hoofdpijn krijgen.

Terwijl je deze meditatie doet, kunnen er beelden van het verleden opkomen, op een denkbeeldig bioscoopscherm. Laat ze dansen voor je ogen en laat ze gaan met de klanken. Dit is ook een onderdeel van de reiniging van het onderbewustzijn. Als er emoties komen, kun je ze ook meenemen in de klanken, dat wil zeggen als je je boosheid voelt, laat die boosheid dan weerklinken in de klanken. Wat je ook ervaart, het is OK. Probeer niet je ervaring te controleren, laat het gewoon gebeuren. Onthoudt, het is allemaal onderdeel van je reinigingsproces, ga er doorheen en laat het los!

TIMING (van de 11 minuten durende versie)

 • Begin met 2 minuten hardop herhalen van de klanken SA TA NA MA. (De stem van de mens.)
 • Dan fluister je 2 minuten lang de klanken SA TA NA MA. (De taal van geliefden.)
 • Dan herhaal je de klanken SA TA NA MA in je hoofd, zonder daarbij geluid te maken, ga hier gedurende 3 minuten mee door. Blijf je vingers bewegen en blijf de ‘L’ visualiseren in je hoofd en blijf je tong bewegen.
 • Dan ga je weer 2 minuten SA TA NA MA fluisteren.
 • En tot slot eindig je met 2 minuten SA TA NA MA hardop.
 • Adem dan diep in, diep uit en luister 1 minuut naar de echo van de klanken en het effect van de ‘L” in je hoofd. Adem dan nog een keer diep in, breng je armen in de lucht en schud je armen en vingers, schud zo hard dat je hele lichaam en je wervelkolom schudden. Adem uit. Herhaal 1 of 2 keer als u wenst. Dit is een belangrijk onderdeel van de meditatie.
 • Doe je de meditatie overdag, ontspan dan voor een paar minuten voordat je verder gaat.
 • Als je de meditatie vóór het slapen gaan doet, ga dan gewoon slapen.