Ongeveer een kwart van de volwassen bevolking heeft last van slaapproblemen. Ze hebben problemen met in slaap vallen of worden ‘s nachts wakker en kunnen dan moeilijk weer inslapen. Overdag voelen ze zich moe en hebben ze last van concentratieproblemen en een slecht humeur.

Wat zijn de gevolgen?

Slecht slapen verhoogt het risico op andere aandoeningen, zoals depressie, diabetes en een hoge bloeddruk. Slapeloze mensen hebben vijf keer zo vaak te maken met angst en depressies. Ze lopen twee keer zoveel risico op hart- en vaatziekten en diabetes. Bovendien gebruiken mensen met slapeloosheid meer alcohol en drugs en overlijden ze eerder.

Wat is er aan te doen?

1) Zorg voor een vast avondritueel, waarbij je de dag bewust afsluit, zodat je tijdens je slaap kunt slapen en niet nog met dat wat er die dag gebeurt is bezig bent, of met dat wat er morgen komen gaat.

2) Zorg voor een rustige slaapomgeving. Dus geen televisie, mobiele telefoons, laptops in bed. Het bed is een plek om te slapen. Wist je dat de uren die je slaapt voor 24.00 uur, tellen dubbel. Dus ga niet te laat naar bed.

3) Leer een meditatie die je helpt om rustiger en dieper te slapen. Je vindt deze meditatie op pagina 62 van mijn boek ‘Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.