Als je veel achter de pc werkt, dan is de kans groot dat je aan het einde van je dag je schouders, je onderarmen en je onderrug voelt. Het is zeer waarschijnlijk dat ook jij met een verkeerde houding en/of te lang achter elkaar achter je pc zit. Zeker nu veel bedrijven zijn overgestapt op Het Nieuwe Werken en je geen vaste werkplek meer hebt, is de kans groot dat je werkt op een werkplek niet juist is afgesteld.

De mens is van nature lui en gemakszuchtig. Je hebt geen zin om elke dag opnieuw je bureau en je stoel op de juiste hoogte in te stellen. Je komt op je werk, vindt een werkplek, zet de computer aan, gaat koffie halen en daarna ga je aan de slag. Als je eenmaal lekker aan het werk bent, kom je in een soort roes, waardoor je vergeet naar je lichaam te luisteren. Laat staan pauzes nemen of je stoel helemaal af te stellen op jouw lichaam.

Het is voor je gezondheid, nu en in de toekomst, belangrijk om dagelijks opnieuw je werkplek in te richten. En dat kost helemaal niet zoveel tijd of moeite. Je doet het als volgt. Om je stoel in te stellen ga voor de zitting staan en stel je deze zo in dat hij direct onder je knieschijf uitkomt. Als je er nu op gaat zitten merk je dat je bovenbeen horizontaal ligt en je knieën een hoek van 90 graden maken. Stel je bureau zo in dat je bovenarmen ontspannen blijven, waarbij de hoogte van je bureau is gelijk aan de bovenkant van de armsteunen.

Zet je beeldscherm recht voor je, zodat je je hoofd zoveel mogelijk rechtop kunt houden. Helaas is dit bij laptops meestal niet mogelijk. Weet dat het voortdurend naar beneden kijken belastend is voor je nek- en schouderspieren. Stel verder je computer qua licht en lettertypegrootte zo in dat je er comfortabel mee kunt werken. Voorkom dat je onnodig zit te turen. Sluit regelmatig even je ogen of kijk opzij, om zo je ogen rust te geven.

Let erop dat je bij het muizen niet alleen je pols, maar je hele onderarm gebruikt. Als je al polsklachten hebt, kun je overwegen om een muismat met een gekoeld gelpad te gebruiken, zodat je pols gekoeld wordt tijdens het werk. Bij langdurige klachten kun je ook jezelf aanleren om met je andere hand te muizen, zodat je kan afwisselen. Het allerbelangrijkste dat ik je aanraad om te doen als je klachten hebt, is om meer pauzes te nemen EN je armen meer, veel meer te bewegen. Schud de spanning er letterlijk uit. In de training Business Yoga, weg met de stress of tijdens de coachingssessies ga ik hier veel dieper op in en leer ik je specifieke oefeningen, waardoor mijn RSI tot mijn verleden hoort.

Een goede lichamelijke houding alleen is niet voldoende om klachten nu en in de toekomst te voorkomen. Het plezier waarmee je je werk doet, speelt een hele belangrijke rol. Wellicht vind je niet alles in je werk superleuk en ook al is het niet de baan van je dromen, toch is het voor je gezondheid van belang om er plezier aan te beleven. Kijk naar de positieve dingen die je werk met zich mee brengt. Fake it and you’ll make it of als je dat niet meer kan, kijk dan om je heen naar een passende uitdaging.

Kortom, wacht niet tot het te laat is en je lichamelijke klachten krijgt (of erger worden), maar start vandaag nog met deze vijf stappen naar een ontspannen werkhouding, zodat je nu en in de toekomst met plezier je werk kan blijven doen!

1.    Begin elke werkdag met 3 minuten lange diepe adem. Kom hiervoor goed rechtop zitten, met je voeten op de vloer en je ogen gesloten. Ga met je aandacht naar je adem en volg je adem. Tijdens deze 3 minuten zal je aandacht regelmatig afgeleid worden. Dat is niet erg. Zodra je je ervan bewust bent, ga dan weer met je aandacht naar je adem. Volg je adem en maak hem steeds langer en dieper. Deze drie minuten zorgen ervoor dat je je dag bewust beleeft. Als je daarna je actielijst voor die dag maakt, zorg je ervoor dat je niet als een kip zonder kop van hot naar her rent. Je hebt hierdoor meer focus en kun je gemakkelijker je grenzen stellen.

2.    Zorg dat je elke dag bewust opnieuw je werkplek inricht en voldoende pauzes neemt. Zet je stoel en je bureau op de juiste hoogte, zorg voor dat je computer recht voor je staat en je niet naar beneden hoeft te kijken. Hang een briefje op je pc of maak gebruik van de pauzesoftware om daadwerkelijk je pauzes te nemen. Wissel maximaal 2 uur (liever 1 uur) achter elkaar werken af met een kleine wandeling en wat rek en strek oefeningen. Bij intensief beeldschermwerk raad ik je aan om iedere 5 tot 10 minuten een micropauze van 20 seconden in te lassen. In die micropauze strek je je lekker uit, wiebel je met je vingers en sluit je even je ogen of kijk je naar buiten om ook je ogen die welverdiende rust te geven. Doe bij vermoeide ogen deze simpele en effectieve oefening.

3.    Zorg voor een rechte rug en een ontspannen lichaam. Zorg ervoor dat je tijdens je werk je rug recht is, voel je zitbotjes op je stoel en stapel vanaf je stuitje totaan je kruintje je wervels op elkaar. Je zult merken dat je kin dan automatisch een beetje naar binnen gaat. Let erop dat je schouders niet naar voren zakken, maar dat je ze bewust naar achteren rolt en ontspant. Een simpele oefening om je rug flexibel te houden vind je hier. Andere plekken waar je veel spanning vasthoudt zijn je kaken en je tong. Wees je daar bewust van en trek af en toe gekke bekken, beweeg je kaken op en neer. Ook het uitsteken van je tong werkt ontspannend. Leg je collega’s wel even uit dat je zo je lichaam aan het ontspannen bent en dat je niet je tong naar hen uitsteekt

4.    Vervang het woord proberen, door doen. Deze stap leg ik graag uit aan de hand van dit korte inspirerende en veelzeggende verhaal. Een guru raadde zijn studenten aan om 3x per dag te mediteren. De meeste van zijn volgelingen keken hem wat bezwaard aan. Hun commentaar was bijna gelijkluidend: “Ik zal het proberen.”. De guru knikte ernstig en terwijl hij terug liep naar zijn zitplaats, viel het boek dat hij onder zijn arm had op de grond. Verstoord draaide hij zich om, bukte voorover, reikte naar het boek, maar greep er tien centimeter naast. Keer op keer greep hij vergeefs naar het boek. Zijn studenten keken hem aan. “Probeer jij het ook eens”, daagde de guru een van hen uit. De student liep naar het boek, boog voorover, pakte het boek en reikte het zijn guru aan. Die sloeg boos het boek uit de handen van de student en zei: “Ik vroeg je niet het boek op te pakken, ik vroeg je alleen maar het te proberen!”

5.    Zorg voor een relaxte houding ten opzichte van je werk en jezelf. Maak daarbij gebruik van de kracht van dankbaarheid. Wees blij en dankbaar voor het werk dat je hebt. Zelfs als je op dit moment last hebt van werkgerelateerde klachten, ook dan is er iets om dankbaar voor te zijn. Je kunt bijvoorbeeld dankbaar zijn dat je nu hebt leren luisteren naar je lichaam. Heb je op dit moment geen werk hebt, wees dan ook blij en dankbaar, bijvoorbeeld voor de tijd die je nu voor je gezin beschikbaar hebt. Kijk altijd naar wat je wel hebt. Dat geeft je rust en zorgt ervoor dat je meer plezier beleeft aan de dingen die je doet. Onderzoek wat jouw energie geeft en wat jouw energie kost en ga na wat jouw levensdoel is. Want als je dat weet en je stappen zet die bijdragen aan jouw levensdoel, dan zul je nooit meer het gevoel hebben dat je aan het werken bent.

Kortom het weten van jouw levensdoel kan jou enorm helpen bij het ontwikkelen van een ontspannen houding ten opzichte van je werk. Daarnaast is het simpelweg een kwestie van je werkplek goed instellen, voldoende pauzes nemen, de juiste houding aan te nemen en de oefeningen DOEN die je lichaam en geest ontspannen, en dat dag in dag uit, keer op keer.

Wil je weten wat jouw levensdoel is, vraag dan hier jouw gratis Persoonlijk Yoga Reading aan.
Wil je leren hoe je in 9 minuten per dag kan ontspannen, meld je dan nu aan voor de Training Business Yoga, weg met de stress, gewoon DOEN!!