Droom jij van een leven zonder klachten, maar geloof je niet dat het kan?

In dit artikel deel ik de gouden tip die ervoor zorgt dat je klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen aan de hand van mijn eigen voorbeeld. Zoals je wellicht weet heb ik een aantal jaren geleden ernstige RSI gehad. Ruim 2 jaar lang had ik er last van. Ik heb vanuit mijn toenmalige werk en van vrienden en bekenden allerlei hulp aangeboden gekregen. Van massages tot fysiotherapie, van accupunctuur tot medisch fitness, van yogaoefeningen uit een boek tot een joystick muis, van psychotherapie tot 20 a 40% minder werken. Niets leek me te helpen.

Een tijd lang voelde ik me slachtoffer. Ik (en mijn omgeving) was ervan overtuigd dat ik de rest van mijn leven met deze klachten en de pijn die daarmee gepaard ging, moest leren leven. Ik merkte dat ik van die gedachte heel verdrietig en ook heel boos werd. Vele malen vroeg ik me af, waarom overkomt mij dit? Ik vond het zo oneerlijk. Ik was nog zo jong. Ik kon en wilde niet accepteren dat ik de rest van mijn leven met pijn zou moeten leven.

Ik besefte me op een gegeven ogenblik dat er iets wezenlijks in mijn houding moest veranderen, wilde het voor mijn lichaam mogelijk zijn om te herstellen. Het slachtoffer denken had een slachtoffer van me gemaakt. Ik was voor de volle 100% in die rol gestapt. Ik voelde me zielig, kwetsbaar en merkte dat het levensvuurtje in me langzaam aan het uitgegaan was. Hoewel ik in die tijd een prachtige woning had, mooie reizen maakte naar o.a. Tanzania en Namibie, veel naar het theater ging, etentjes had met vrienden en collega’s, merkte in dat ik er niet meer van kon genieten.

Op een dag dat ik thuis bezig was met wat yogaoefeningen uit een boek, werd opeens iets duidelijk. Ik wilde geen moment langer slachtoffer zijn. Ik wilde ook zeker niet de rest van m’n leven last me laten beperken door lichamelijk klachten. Terwijl ik zo bezig was met de oefeningen werd ik er steeds meer van overtuigd dat ik van mijn klachten af ging komen, als ik mezelf serieus zou nemen en dagelijks goed voor mijn lichaam en geest ging zorgen. Dit gevoel is bij me gebleven en is alleen maar sterker geworden.

Zo sterk dat op een gegeven moment mijn innerlijke stem zei, ‘jij moet yogadocent worden’. Heel eerlijk, ik schrok me rot toen ik dit hoorde. Ik zag mezelf helemaal niet als yogadocent. Ik had daar een heel stereotype beeld bij, van een superflexibele dame op zo’n matje in onmogelijke houdingen. Maar ik was niet lenig en kon niet stil zitten. Laat staan dat ik durfde te voelen wat er in me leefde. Allerlei beperkende gedachten kwamen omhoog. Ik kende toen nog niet de technieken die ik nu wel ken, maar ik dacht, ik geef het even de tijd. Daarom heb ik toen tegen mezelf gezegd, als je dit over 6 maanden nog denkt, dan gaan we het doen.

Toen ik mij eenmaal had ingeschreven voor de Kundalini yogaopleiding, ging het steeds beter met me. Ter voorbereiding had ik elke week minimaal 2 keer les en deed simpele oefeningen op de dagen dat ik geen les had thuis. Voordat ik opstond, 3 minuten lange diepe adem en voor ik naar bed ging weer 3 minuten lange diepe adem. Ook begon ik de mantra’s te zingen en gezonder en bewuster te eten.

Op zich waren het hele kleine veranderingen, maar het zorgde ervoor dat de klachten waar ik al ruim 2 jaar voor onder behandeling was, binnen 3 maanden verdwenen waren. Ik kon het in het begin niet geloven. Ik voelde me bijna schuldig dat ik niet eerder hiermee begonnen was;-)

Wat is nu de sleutel tot het succes geweest, wat is die gouden tip om ervoor te zorgen dat ook jouw klachten als sneeuw voor de zon verdwijnen? Hier komt ie: Luister naar je innerlijke stem, ondanks twijfels vanuit je hoofd of je omgeving en geef jezelf de tijd. Als het voor jou van binnen nu helemaal klopt en over een x periode ook nog, vertrouw daar dan op en ga daar voor. Ik heb ook mijn innerlijke stem gehoord en heb ernaar geluisterd. Ondanks grote twijfels vanuit mijn hoofd en mijn omgeving, ben ik er helemaal voor gegaan. En dat is de sleutel voor succes geweest en de reden dat mijn klachten verdwenen en nog steeds weg zijn.

Ik wens jou ook toe dat je durft te luisteren naar wat er diep van binnen bij jou borrelt en dat je de kracht, het lef en het vertrouwen hebt om ernaar te luisteren en er volledig voor te gaan.

Wellicht dat ik je in dit proces met mijn diensten kan ondersteunen. Zo kan een gratis Persoonlijk Yoga Reading je helpen bij het vinden van jouw richting in je leven. In de training Business Yoga sta je stil bij datgene wat jou energie kost en waar jij helemaal blij van wordt, denk je, ja, dat is wel iets voor mij, klik dan op deze link!