– Heb je ooit slaappillen genomen?

– Heb je moeite met inslapen?

– Word je ‘s ochtends heel moe wakker?

Met deze 6 stappen bereid je je lichaam en geest voor op een ontspannen, genezende en verkwikkende slaap.

1) Zorg dat je gedurende de dag voldoende bewogen/gesport hebt, zodat je lichaam fysiek toe is aan rust. Het beste is als je jezelf zo inspant totdat je gaat zweten. Zweten is namelijk de manier van je lichaam om afvalstoffen uit te scheiden. Ook een wandeling of fietstocht voordat je gaat slapen, is een goed idee.

2) Eet geen zware maaltijd vlak voordat je gaat slapen. Als je buik vol is, dan is je lichaam druk bezig met de vertering en kan je lichaam zich niet voorbereiden op de slaap.

3) Poets je tanden en schraap je tong voordat je gaat slapen.

4) Drink voldoende gedurende de dag en drink ook nog een of twee glazen water voordat je gaat slapen, ondanks dat het drinken ervoor dat je ‘s nachts een keer naar het toilet moet. Dat is beter dan te gaan slapen terwijl je dorst hebt. Als je lichaam uitgedroogd is, dan heeft het water nodig. Dit zorgt voor onrust in je hoofd, waardoor je niet goed kan slapen en kan er ook voor zorgen dat je nare dromen hebt.

5) Spoel je voeten af met koud water. Ja, je leest het goed, koud water. Droog ze daarna krachtig af met een handdoek. Dit stimuleert de 72.000 zenuwuiteinden die zich onder je voeten bevinden en maakt je zenuwstelsel klaar voor een diepe ontspanning en slaap. Nog effectiever is het om je voeten te masseren zodra je in bed ligt, of nog beter vraag je partner om je voeten te masseren, maar wacht.. doe eerst stap 6 😉

6) Je bent nu helemaal klaar om te gaan slapen. Maar voordat je in je bed stapt, doe een yoga oefeningen. Ik raad je aan de om volgende vier oefeningen te doen, maar mocht je zelf een prettige serie kennen, doe die dan.

6a) Levenszenuw strekking: Ga zitten met een rechte rug en je benen gestrekt naar voren. Buig voorover en pak je grote tenen vast (als je daarbij kan, anders pak je dat vast waar je met een rechte rug bij kan, dan wel je bovenbenen, je knieën of je enkels). Duw met je duimen op de teennagel van je grote teen. Let erop dat je je knieën niet buigt. Elke uitademing laat je meer spanning los en probeer je dieper en dieper te zakken. Luister op elke inademing naar de klank SAT (= waarheid) en op elke uitademing NAM (= identiteit). Ga hier 3 minuten mee door. Adem dan diep in, diep uit, span al je spieren in je lichaam aan, hou even vast en adem uit en ontspan.

Je levenszenuw loopt aan de achterkant van je benen heeft invloed op je emotionele balans en je zenuwstelsel. Deze oefening heeft ook invloed op je verteringssysteem.

6b) De brug: De brug is een perfecte oefening voor je als je last hebt van slaapproblemen. Je doet de oefening als volgt: Zet je handen en je voeten stevig op de grond. Strek je ellebogen en maak met je knieën een hoek van 90 graden. Je bovenlichaam is recht. Je mag je hoofd naar achteren laten vallen. Je handen staan onder je schouders, je voeten en je knieën zijn ook uit elkaar. Blijf in de houding, laat je adem gaan zoals die gaat gedurende 1 tot 3 minuten, adem dan diep in en blijf dan nog 2 a 3 minuten in de houding terwijl je lang en diep ademt.

6c) Schuddende armen: Na de brug kom je op je rug liggen. Adem een aantal keren diep in en uit. Strek dan op een inademing je handen omhoog, alsof je de maan wilt pakken. Strek vanuit je schouders en blijf strekken. Hou je adem vast en maak nu vuisten van je handen. Buig, terwijl je je adem nog vasthoudt langzaam je ellebogen en beweeg langzaam je vuisten naar je borst. Adem uit als je vuisten je borst raken. Trek je armen met alle kracht naar beneden, voel de weerstand, je zult merken dat je armen gaan schudden. Doe dit nog 1 keer en ontspan daarna.

6d) Schouderstand: Blijf liggen en kom langzaam in de schouderstand. Plaats je handen onder je heupen om jezelf te ondersteunen terwijl je je benen 90 graden omhoog brengt. Vervolgens gebruik je je handen om jezelf nog verder omhoog te duwen, zodat je tenen naar het plafond wijzen en je een rechte lijn (zo goed als je kan) maakt van je lichaam. Je gewicht is verdeeld over de driehoek van je ellebogen, je bovenarmen en je schouders. Je hoofd blijft op de vloer. Zorg ervoor dat je je nek ontspant. Voel je ergens pijn, luister dan goed naar je lichaam en doe de oefening niet of slechts gedeeltelijk. Blijf 1 tot 3 minuten in de houding terwijl je lang en diep ademt. Als je uit de houding gaat, doe dat dan heel voorzichtig en heel langzaam. Blijf even op je rug liggen en ontspan.

Slaap lekker!

[SlideDeck id=’1321′ width=’100%’ height=’370px’]