De vakantie is net weer achter de rug, alle scholen zijn weer begonnen, de ochtendspits is er weer en daarmee is ook de kans groot dat de stress weer toeslaat. Helemaal als je merkt dat je inbox overvol is, er allerlei werkzaamheden op je te wachten liggen, en je eigenlijk nog in de vakantiemodus bent.

Als je niet oppast, dan ben je zo dat heerlijke ontspannen gevoel weer kwijt. Je merkt wellicht dat het alweer drukker in je hoofd is, dan je lief is. Ook je lichamelijke klachten, waar je tijdens de vakantie even heerlijk geen last van had, spelen weer op… Als je niet oppast, zit je zo in een negatieve spiraal. Dat is zonde van je energie, je humeur en ook absoluut niet nodig.

Hoe zorg je er dan voor om dat lekkere ontspannen gevoel van de vakantie vast te houden? Ik heb drie gouden tips voor je om dat voor elkaar te krijgen.

Tip 1: Het is goed zoals het nu is. Wees tevreden met de situatie zoals die nu is. Het is namelijk goed zoals het nu is. Het is ook goed zoals het gisteren was en het zal morgen goed zijn. Het is goed. Voel hoe dat voor je (met name voor de perfectionisten onder ons) voelt.

Tip 2: Ga eens even voor jezelf na wat er tijdens je vakantie anders was dan nu. Wat zorgde er bij jou voor dat je kon ontspannen? Was dat het lekkere eten in Italië? Was dat het lekkere weer? Was het omdat je zo heerlijk lang kon uitslapen en je niets hoefde te doen? Of was het omdat je zo genoot van de tijd met je geliefden?

Kijk dan hoe je datgene waar je zo van genoten hebt, kunt integreren in je leven. Zorg de komende tijd dat je er ook nu tijd voor maakt. Ik snap dat je voor het lekkere eten niet naar Italië gaat, maar je kunt wel even naar een authentiek Italiaans restaurant in jouw buurt gaan. Of als je genoten hebt van het uitslapen, plan dan een weekendje helemaal niets in…

Tip 3: Zorg dat je die dingen doet waar je energie van krijgt, of mocht dat in jouw geval moeilijk te bereiken zijn, omdat sommige dingen nu eenmaal gedaan ‘moeten’ worden, zorg dan dat je energie krijgt van de dingen die je ‘moet’ doen. De mindset waarmee je dingen doet bepaalt of jij ergens energie van krijgt, of dat het je energie kost. Als jij het bijvoorbeeld vreselijk vindt om af te wassen, en je hebt geen plaats voor een afwasmachine in je keuken, zorg dat dat je gaat genieten van het afwassen. Het is namelijk iets dat dagelijks terug komt. Het is toch zonde om daar je energie aan te verspillen.

Zelf vind ik afwassen een heerlijk meditatief moment, eerst alle glazen en borden inzepen, daarna het zwaardere werk bij het schoonmaken van de pannen (hoewel dit veel gemakkelijker is geworden, sinds we onze super de luxe degelijke Zwitserse pannenset zijn gaan gebruiken) en tot slot alles weer afspoelen. Ook probeer ik alles altijd zo netjes mogelijk in het afdruiprek te zetten, borden bij borden, glazen bij glazen, zodat het straks gemakkelijk is om alles in de kast te zetten. Ik maak er een sport van en doe het met aandacht. Doe dit ook bij de dingen die jij dagelijks ‘moet’ doen en je zult merken dat het je veel gemakkelijker afgaat en dat het er veel leuker op wordt.

Geniet!

[SlideDeck id=’1321′ width=’100%’ height=’370px’]