De enige constante is verandering!

tijd voor echte veranderingen

Een reorganisatie, een overname, een fusie, een nieuw kabinet, een nieuw managementteam. Een van de belangrijkste redenen bij verandering is kostenreductie. Als het werk op een andere manier georganiseerd wordt, dan kan het bedrijf x besparen. In deze rekensommen wordt de mens, als een van de kostbaarste middelen meegenomen.

Maar mensen zijn mensen en geen middelen en dienen ook als zodanig behandeld te worden. Een goed ingewerkte betrokken medewerker, die achter de doelen van het bedrijf staat, zorgt voor kwaliteit, is servicegericht en zet een stapje extra als de situatie daarom vraagt. Hij doet dat echt niet alleen omdat dat van hem gevraagd wordt.

Hij doet het met name omdat hij daar zelf blij van wordt. Blij omdat hij een klant goed geholpen heeft, blij omdat hij een mooi project tot een goed einde heeft weten te brengen. Blij omdat hij een bijdrage kan leveren aan een grotere missie, waar hij achter staat. Blij omdat hij in een prettig team werkt, waarin hij zichzelf kan zijn en zich kan ontwikkelen.

Ga eens na, hoeveel procent van de werkende bevolking staat volledig achter de missie van het bedrijf waar hij werkt? Het gros van de mensen is blij met z’n baan en het bijbehorende salaris, dat ze daardoor bereid zijn om te werken als een machine. Een machine die bepaalde handelingen moet verrichten in een bepaalde tijd. De invoering van de prestatiebeloning heeft dat effect nog eens versterkt.

Het gevaar hierbij is dat medewerkers soms geheel tegen hun gevoel in, omdat het management het zegt, keuzes maken. Dat is niet alleen schadelijk voor de gezondheid van de medewerkers, maar ook voor het bedrijf.

Hoe zorg je er nu voor dat medewerkers vanuit een eigen behoefte het beste uit zichzelf willen halen? Hoe doe je dat, zonder dat je in de valkuil loopt dat je als manager het beste eruit probeert te trekken. Want dat gaat je niet lukken, hoe harder jij als manager trekt, hoe minder het resultaat.

Hieronder deel ik de 3 gouden tips voor succesvolle veranderingen:

1) Behandel je medewerkers weer als mens, met elk hun eigen unieke kwaliteit. Dit doe je door ze te betrekken bij de missie van je bedrijf en ze aandacht en ruimte te geven.

2) Besef je dat als de mensen van je bedrijf ’s avonds naar huis gaan, je bedrijf bewusteloos wordt. Het bewustzijn van alle werknemers en managers samen vormt een nieuw bewustzijn als ze samenzijn. Dat bewustzijn is de bedrijfscultuur.

3) Bezin je als manager op wat je nu eigenlijk aan het doen bent, waarom je dat doet en hoe je dat doet. Onthoudt hierbij dat veranderen begint bij jezelf, als manager. Beantwoord de vraag, waarom besta je als bedrijf? Ga onderzoeken wat de drijfveren van de mensen binnen jouw bedrijf zijn, wat motiveert hen en hoe kun jij hun zo begeleiden dat zij het beste van zichzelf durven in te zetten.

Succes!

Hartelijke groet,

Mirelle

PS: je reactie is van harte welkom hieronder via de weblog!

[SlideDeck id=’1321′ width=’100%’ height=’370px’]