Heb je een energieverslindende collega waar je moeilijk mee door 1 deur kan gaan, maar moeten jullie veel samenwerken?

Zitten jullie ook nog eens op hetzelfde kantoor? Dan kan ik me heel goed voorstellen dat dit je enorm veel energie kost. Of beter gezegd, dat het heel gemakkelijk en ook begrijpelijk is om hier heel veel negatieve aandacht aan te schenken.

Want negatieve aandacht slurpt nou eenmaal heel gemakkelijk alle energie uit je. Denk maar aan het nieuws dat je ziet op de journaal:-) Het maakt dat je je vermoeid voelt. Als de situatie op je werk niet verbetert, dan ga je na verloop van tijd zelfs met tegenzin naar je werk.Dan is het heel gemakkelijk om in de valkuil van ‘klagen’ te stappen. Maar wat schiet je daar mee op? Van klagen word je alleen nog maar moei-er en kribbiger. Dat is doodzonde! Voor jou, maar ook voor je omgeving.

Dat dat zonde is, weet je ook, maar¬† jij zit nog steeds in de situatie dat je elke dag naar kantoor moet en moet samenwerken met iemand waaraan je je irriteert. Maar wat is de oplossing? Dat is de vraag…

Ik kom regelmatig klanten tegen die een hele interessante en goed betaalde baan hebben, maar er simpelweg niet van kunnen genieten, omdat er 1 collega is waar ze niet mee overweg kunnen. Ze zijn bereid om daardoor hun goede baan op te zeggen, onder het mom van ‘alles beter dan op die plek blijven zitten’. Uiteraard is dat geen duurzame oplossing. Want ook in die nieuwe baan komen ze collega’s tegen met wie ze het minder goed kunnen vinden. Zo werkt het leven nu eenmaal.

Daarom is het van belang om te kijken naar jouw weerstand, naar jouw irritatie en er doorheen te ademen. Het lijkt een hele simpele oplossing. Ik weet uit ervaring dat dit een stap is die je niet zomaar 123 in je uppie zet. Daar zul je moeite voor moeten doen. En als je op zoek bent naar snel een blijvend resultaat, dan is het goed om er hulp bij in te schakelen.

Ik durf je op een briefje te geven, dat als je de onderstaande stappen volgt, dat je weer veel meer energie hebt en je geen last meer hebt van deze energieverslindende collega. Jullie zijn wellicht nog geen beste vrienden, maar doordat je nu handelt vanuit je eigen kracht, kun je de ander de ander laten.

Stap 1: Pak een paar vellen papier, een pen en een wekker. Zet je wekker op 11 minuten.

Stap 2: Schrijf alle gevoelens op die bij jou naar boven komen als je aan samenwerken met deze bewuste collega denkt. Doe dit zonder er bij na te denken, zonder je te schamen voor je gedachten, je schrijft en je schrijft en je blijft schrijven, totdat de wekker gaat.

Stap 3: Lees hardop voor wat je zojuist geschreven hebt en voel wat je voelt terwijl je het voorleest. Gooi direct daarna je papieren weg, doe ze in de papierversnipperaar of verbrand ze.

Stap 4: Ga dan rechtop zitten, sluit je ogen, ga met je aandacht naar je adem en plaats je handen op je hart (PS: in de Business Yoga zit je hart in het midden). Terwijl je zo met je handen op je hart zit, voel je wat je voelt en voel je dat je liefde, licht, warmte bent. Neem hier 3 minuten de tijd voor. Zet jezelf helemaal in het licht, voel je licht, weet dat het licht je zal beschermen en voel je gedragen door het licht.

Stap 5: Zend dit licht naar de bewuste collega. Zet deze persoon helemaal in het licht. Blijf licht, warmte en liefde zenden gedurende minimaal 3 minuten.

Stap 6: Zend 3 minuten lang dit licht naar je organisatie, om ervoor te zorgen dat je makkelijker je hart kan openen op je werk. 

Stap 7: Herhaal stap 4 tot en met stap 6 elke keer als je irritatie op voelt komen. Je zult merken dat je steeds minder tijd nodig hebt om weer tot rust te komen.

Door op deze manier naar je eigen weerstand te kijken, neem je verantwoordelijkheid voor jouw aandeel in het geheel. Je komt daardoor tot nieuwe en diepere inzichten over jezelf. En door door de weerstand heen te ademen, zul je merken dat er ruimte ontstaat. Je ziet dat er overeenkomsten tussen jullie zijn, die je voorheen niet kon zien, omdat je zo gefocust was op de verschillen.

Mocht je behoefte hebben aan begeleiding tijdens dit proces, weet dan dat er tijdens de workshop In No Time van Stress naar Succes op een subtiele manier aandacht aan wordt besteed. Meer info over deze Incompany Workshop vind je hier.

Ik hoor graag je reactie op dit artikel, ik ben heel benieuwd hoe het voor je was om deze oefening te doen. Plaats je ‘m hieronder via de knop ‘reageren’?