Eind december is de tijd om je lijstje met goede voornemens te maken. Begin januari ben je daar misschien nog bewust mee bezig geweest, maar nu na een maand neemt de waan van de dag en je automatische piloot het vaak weer over.

Stap 1: Pak je lijst met goede voornemens er bij en kijk er nog eens kritisch naar. Beantwoordt dan de volgende simpele vragen:

–      Wat heb je al gedaan van je lijst.

–      Wat heb je niet gedaan, maar wil je nog wel oppakken.

–      Wat ga je zeker niet doen.

Stap 2: Maak een nieuw lijst met max 3 voornemens

Zo, NU ben je klaar om een nieuw lijst, een realistische lijst met goede voornemens te maken. Bevat je lijst meer dan drie items, herhaal dan de vorige stappen, net zolang totdat je maximaal drie goede voornemens erop hebt staan.

Stap 3: Schrijf je drie voornemens op

Schrijf deze drie voornemens op. Voel tijdens het schrijven wat je voelt. Voel je een last van je schouders vallen, word je blij en enthousiast? Ja, ga dan verder.

Stap 4: Adem even diep in en uit en ontspan

Het is belangrijk om even stil te staan bij je gevoelens, adem daarom diep in en uit. Sluit eventueel je ogen en voel, ervaar de rust en ontspanning die een diepe ademhaling met zich mee brengt.

Stap 5: Koppel een goede gewoonte aan je voornemens

Je hebt nu een lijst met drie voornemens, echter eigenlijk is het veel interessanter welke gewoonte je wilt cultiveren. Koppel daarom aan je voornemen een gewoonte en maak het concreet. In mijn geval waren mijn voornemen stoppen met het uitstelgedrag en op alles ja zeggen. De goede gewoonte die ik wil cultiveren is focus, zodat ik alleen die dingen doe die ik kan afmaken, zodat het rustiger in mijn hoofd wordt en ik met meer energie de dingen kan doen.

Stap 6: Visualiseer jezelf met je goede gewoonten

Kijk nog een keer naar je lijst met goede gewoonten. Doe je ogen dicht, adem lang en diep en visualiseer jezelf met je goede gewoonten. Beantwoordt dan de volgende vragen:

 • Wat voel je?
 • Wat doe je?
 • Wat doe je anders dan voorheen?
 • Wat zijn de momenten die moeilijk voor je zijn?
 • Wat zeg je op die momenten tegen jezelf?
 • Hoe voorkom je dat je terugvalt in je oude gewoonte?

Hier vind je mijn verhaal: Ik voel rust en ontspanning als ik dingen afgerond heb. Mijn bureaublad is mooi opgeruimd, ik kan al mijn afspraken nakomen. Heerlijk! Tot zo ver gaat het helemaal prima… En dan komt mijn dochter (8 maanden) naar mij toegekropen, lachend en om aandacht vragend. Ik stop met wat ik aan het doen ben en geef haar aandacht. Pas na een uurtje of wat kan ik verder met waar ik mee bezig was… maar dan is het weer etenstijd en komt er weer iets anders tussendoor… (het moeilijke moment). Ik zeg tegen mezelf, focus, accepteer de situatie zoals die is. Doordat ik me focus, voorkom ik dat ik meer werk op me neem dan ik aankan en kan ik gemakkelijk afmaken waarmee ik bezig was.

Stap 7: Maak een concreet plan

Je antwoorden uit stap 6 zijn je input voor een concreet plan dat je helpt om je goede voornemens om te zetten in goede gewoonten. Hier deel ik graag mijn plan met jou:

 • Wat brengt mijn oude gewoonte mij: drukte in mijn hoofd en een vol bureaublad
 • Mijn goede voornemen: stoppen met uitstelgedrag en overal Ja op zeggen
 • De gewoonte die ik wi cultiveren: focus en dingen afmaken
 • Wat zeg ik tegen mezelf in moeilijke situaties: focus
 • Wat brengt mijn nieuwe gewoonte mij: rust en energie

Stap 8: Committeer je voor 40 dagen aan je plan

Een plan maken is vaak makkelijker dan het uitvoeren. Je lichaam heeft 40 dagen nodig om een nieuwe gewoonte aan te leren. Tijdens deze 40 dagen zal je oude gewoonte nog vaak aan je trekken, omdat je lichaam en je geest eigenlijk helemaal niet van veranderen houden. Zeg daarom bewust tegen jezelf, “ik geef mijzelf 40 dagen de tijd om deze nieuwe gewoonte eigen te maken.”

Afspraken met anderen zijn vaak moeilijker af te zeggen dan afspraken met jezelf.  Business Yoga Online biedt je daarom de mogelijkheid om je achter je broek te zitten en wil je elke dag herinneren aan je eigen plan. Voor deze service betaal je 1 euro per dag. Ik stuur je dan elke dag een email met je eigen plan, zodat ik je help herinneren aan je eigen wens om je goede gewoonte te cultiveren. Mocht je hier interesse in hebben, stuur me je plan en maak dan 40 euro over op rekeningnummer 25.46.77.309 t.n.v. Invest In Yoga, ovv je naam.

Stap 9: Geniet van elke stap

Vergeet vooral niet te genieten van elke stap die je neemt richting je goede gewoonte. Beloon jezelf, wees lief voor jezelf. Dit laatste wordt nog wel eens verkeerd opgevat. Je commitment aan je eigen plan en daar strak en streng in zijn, is het liefste dat je jezelf kan geven.

Want, je commitment is de eerste stap op weg naar geluk en levert je gegarandeerd veel meer plezier en succes op!