Veel van de mensen die ik spreek willen wel graag beginnen met yoga en meditatie, maar… En dan komt er altijd een heel plausibele reden.. ik ben niet zo fit, ik weet niet waar ik de tijd vandaan moet halen, ik heb hoofdpijn… en ga zo maar door.

Ik heb in dit artikel de top 20 smoesjes voor je op een rij gezet. Kijk ernaar en als je merkt dat je een of meerdere gebruikt, wees je dan bewust dat je onderbewuste jouw innerlijke wens saboteert.

 1. Ik heb geen tijd, vanwege mijn werk of mijn gezin.
 2. Ik kan me niet concentreren, mijn gedachten zijn zo onrustig.
 3. Ik ben niet zo lenig.
 4. Ik kan niet stil zitten, ik kan niet in kleermakerszit zitten.
 5. Ik heb wel wat tijd gedurende de dag, maar niet genoeg voor een serieuze yogaoefening/meditatie.
 6. Ik ga beginnen zodra mijn yogaplek klaar is.
 7. Ik vind het te saai.
 8. Yoga, da’s iets voor huisvrouwen.
 9. Ik wil wel beginnen, maar ik wacht totdat ik lekkerder in m’n vel zit.
 10. Ik ben te lui.
 11. Ik merk geen verschil.
 12. Ik weet niet hoe ik moet beginnen. Ik twijfel tussen een yogales thuis of een yogales in een studio.
 13. Ik kijk liever televisie, dat ontspant me ook.
 14. Ik sport al.
 15. Ik ben gelovig en mag geen yoga doen.
 16. Ik kan echt niet vroeger opstaan.
 17. Ik heb geen geld om naar een yogales te gaan.
 18. Ik ga beginnen als mijn kinderen groot zijn en ik meer tijd voor mezelf heb.
 19. Ik heb mijn leraar nog niet gevonden.
 20. Ik drink en rook en gebruik soms drugs, dan kan ik toch geen yoga doen..

Waarschijnlijk kun je de lijst nog verder aanvullen…. Als we goed naar de lijst kijken, zien we dat alle smoesje zijn gebaseerd op ofwel onwetendheid of luiheid.

En dat is niet zo gek. Want diep van binnen wil je niet veranderen. Je onderbewuste, dat jou moet beschermen van de dood, vind het prima zoals het is, ook als dit een beroerde situatie voor je is. Je ademt en daarmee heeft je onderbewuste zijn werk goed gedaan.

Maar realiseer je dat het gewoon een trucje van je gedachten is om je in de uitstel modus t brengen. Ga alsjeblieft niet wachten totdat alles 100% perfect is. Die situatie komt namelijk niet… Begin daarom vandaag…

Ik kan niet genoeg benadrukken, wat het effect is van ogenschijnlijk kleine dingen. Je dag beginnen met 3 minuten lange en diepe adem, zorgt er bijvoorbeeld al voor dat je in rust je dag begint. Dat effect neem je met je mee gedurende de dag.

Zie deze 3 minuten als een kleine druppel. Onthoudt dat de oceaan ook een verzameling is van heel veel kleine druppels 😉

Als je geïnteresseerd bent in yoga en meditatie en je voelt dat het goed voor je is, dan is het laatste wat je wilt dat er gebeurd dit. Op je sterfbed “Ik wou dat ik begonnen was….

PS: heb je na het lezen van dit artikel het idee dat je continu smoesje verzint. Voel je de innerlijke drive om goed voor jezelf te zorgen en weet je ergens dat yoga en meditatie goed voor je zijn, twijfel dan niet langer en doe mee met het OK programma. Elke week ontvang je dan een videoles van maximaal 15 minuten en op die manier leg je het fundament voor groei!

© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

“Geschreven door Mirelle van den Anker van Invest In Yoga. Ga naar www.businessyogaonline.com voor het aanvragen van het gratis mini e-book ‘De 7 Geheimen van Business Yoga’.”