Ik doe nu al ruim 8 jaar aan yoga en meditatie en ik heb heel veel mooie diepe ervaringen gehad. Ik ben echt dankbaar dat de yoga op mijn pad is gekomen. Ik ben ooit begonnen met een yoga leraren opleiding vanuit mijn behoefte om yoga net als tandenpoetsen te integreren in mijn leven. En ik moet je zeggen dat het op de ene dag veel gemakkelijker gaat dan op de andere.

In dit artikel wil ik je graag behoeden voor de veelgemaakte fouten en je helpen om je eigen dagelijkse discipline op te bouwen.

Hier zijn de top 5 fouten die mensen maken wanneer ze starten met yoga/meditatie:

1. Je stelt het uit.
Zoals Boeddha zei: “Er zijn slechts 2 fouten die je kunt maken in het leven. Eerste fout is om niet de eerste stap te zetten en de tweede fout is om na het nemen van de eerste stap, niet de hele weg uit te lopen.”

Veel mensen die praten en lezen over religie, spiritualiteit, yoga, meditatie, etc. doen zelf geen oefeningen en bouwen geen persoonlijke yoga/meditatie discipline op. Ik spreek deze mensen regelmatig. Ze weten precies wat ze nodig hebben, maar ze doen de oefeningen die ik ze geef niet.

Yoga en meditatie kun je vergelijken met sporten. Je kunt nog zoveel boeken lezen over fitness, maar pas als het zweet op je voorhoofd staat, zul je de voordelen ervan ervaren. Je zult moeten beginnen, je zult het zelf moeten doen, er is geen andere manier. Niemand kan voor jou de yogaoefeningen of de meditaties doen. Je uitstelgedrag is je grootste vijand… Er zijn eindeloos veel smoesjes, en er is maar een oplossing: BEGIN NU.

2. Je hebt geen plek om yoga/meditatie te doen
Als je eenmaal hebt besloten om yogaoefeningen en meditaties in je leven te integreren, dan raad ik je van harte aan om jouw Ideale Business Yoga plek te creëren. Dit maakt het veel gemakkelijker om dagelijks de oefeningen te doen. Wat houdt een Business Yoga Plek in?

Idealiter ziet je Business Yoga Plek er als volgt uit:

  • Het is een aparte ruimte, waar je naar toe gaat om te mediteren en je yogaoefeningen te doen. Dit kan een stilte of gebedsruimte zijn, maar het werkt ook prima als het een plek in je kantoor is, waar je ongestoord kan gaan zitten.
  • In de ruimte heb je ofwel een matje en een meditatiekussen op de grond liggen. Heb je deze ruimte niet, dan kun je de oefeningen ook prima op je bureaustoel doen. Zorg er dan wel voor dat deze vast staat en niet wiebelt tijdens de oefeningen.
  • Leg een aantal dingen in deze ruimte, die je inspireren. Dit kan een foto zijn van je leraar, of een mooie natuurfoto, maar ook kristallen helpen je om naar binnen te gaan.
  • Leg een stopwatch in de ruimte, zodat je de tijd in de gaten kunt houden.
  • Hang hier je persoonlijke yoga contract hier op, zodat je elke keer opnieuw herinnerd wordt aan je innerlijke verlangen om dagelijks de tijd voor jezelf te nemen.

Het is belangrijk om een fijne plek te hebben waar je je terug kunt trekken. Om ervoor te zorgen, dat op de dagen dat alles en iedereen hard aan je lopen te trekken, dat je dan toch de rust vindt voor jezelf.

3. Je hebt geen vaste tijd voor je dagelijkse oefening ingesteld.
Als je niet met jezelf hebt afgesproken dat je elke dag minimaal 15 minuten gaat zitten voor de oefeningen, dan glipt die tijd zomaar door je vingers. Je zult dan naar bed gaan en denken, oh jeh, ik ben helemaal vergeten om mijn oefeningen te doen. Zorg ervoor dat je dagelijks op een vast tijdstip je oefeningen inplant. Doe het bijvoorbeeld direct na het opstaan, in de lunchpauze, om 16.00 uur of voor het naar bed gaan. Door de oefeningen op een vast tijdstip te doen, zorg je voor duidelijkheid en zul je veel minder snel je oefeningen vergeten.

4. Je denkt dat het moeilijk is en geeft op.
Je hebt misschien al heel wat gelezen over yoga en meditatie en het klinkt best ingewikkeld voor je. Hierdoor begin je er maar niet aan. Is dat bij jou zo, neem dan van mij aan dat het echt niet moeilijk is, en dat er in de yoga geen competitie is. Alles wat je doet, is al goed. Al ga je alleen maar zitten en probeer je met je aandacht je adem te volgen. En merk je dat dan je gedachten al helemaal er met je vandoor gaan, probeer het dan gerust de volgende dag opnieuw. Geef jezelf de tijd, geef jezelf een kans. En ook al doe je dezelfde oefening dag in dag uit, dan nog merk je dat het je de ene dag veel gemakkelijker afgaat dan de andere dag. En dat geeft niets. Maar geef niet op, ga gewoon door met het trainen van je mentale spieren. Dus wees lief voor jezelf, oordeel niet en onthoudt, hou vol en ga door!

5. Je verwacht direct resultaat.
Je hebt een yogaoefening uitgekozen die je helpt bij je rugproblemen. Je doet de oefeningen al een week en nog steeds heb je last van je rug. Ik kan me voorstellen dat je dan je vertrouwen in de oefeningen kwijt raakt, waardoor je innerlijke motivatie verzwakt om de oefeningen te blijven doen. Het is heel verleidelijk om op zoek te gaan naar een andere oefening. Soms is dat een goede zet, en soms is het goed om te blijven vertrouwen op de oefening, jezelf nog meer tijd te gunnen. De klachten zijn waarschijnlijk ook niet in een week gekomen… Probeer het resultaat los te laten en te genieten van de oefeningen. Het komt goed, vertrouw daarop!

Conclusie:
Besluit vandaag dat je gaat beginnen met je dagelijkse yoga routine. Richt je Ideale Business Yoga Plek in (en trap niet in de valkuil van uitstelgedrag, mocht je Ideale Business Yoga Plek nog niet ideaal zijn…). Bepaal wanneer je de oefeningen doet en maak je geen zorgen over het resultaat. Het belangrijkste is dat je het doet! Dan komt de rest vanzelf wel… Er is niets in het leven belangrijker dan dit.

PS: Ik ben blij met je opmerkingen. Ik hoor graag wat volgens jou de veelvoorkomende fouten zijn bij het starten van yoga/meditatie. Waar liep jij tegen aan…Deze informatie is zeer waardevol voor andere lezers, zo lukt het hun hopelijk wel! Je aanvullingen zijn van harte welkom hieronder!

PS: heb je behoefte aan ondersteuning bij het opbouwen van een dagelijkse yoga/meditatie ritme? Weet dan dat ik het jaarprogramma Ontspannen en Klachten vrij werken aanbiedt. Door het commitment van 1 jaar met jezelf aan te gaan, heb je een jaar waarin je bewust ruimte en tijd voor jezelf maakt. Hier lees je alles over het OK programma.

© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

“Geschreven door Mirelle van den Anker van Invest In Yoga. Ga naar www.businessyogaonline.com voor het aanvragen van het gratis mini e-book ‘De 7 Geheimen van Business Yoga’.”