Het artikel van deze week is het begin van een serie van artikelen over negativiteit en hoe je dat kunt ombuigen naar positiviteit. De kantoormedewerkers, managers, professionals en zelfstandigen, die ik begeleid hebben allemaal één ding gemeen: ze hebben last van negatieve energie om zich heen. En die negativiteit kost ze energie, veel energie.

In dit eerste artikel geef ik je de 6 manieren om negatief denken te herkennen, zodat je je ervan bewust wordt. Want bewustwording is de eerste stap naar verandering. De weken erop geef ik je 10 tijdloze technieken die je helpen om te stoppen met negatief denken. Al met al zorgen deze artikelen voor rust in je hoofd en opent het je hart.

Laten we beginnen met het artikel van deze week.

Mijn yogaleraar, Yogi Bhajan, zegt dat elke keer dat je met je ogen knippert, er 1000 gedachten vrijkomen. Geen wonder dat het druk is in je hoofd;-) Vanaf het moment dat je wakker wordt tot het moment dat je naar bed gaat, flitsen er onophoudelijke gedachten in je hoofd. Veel van die gedachten gaan ongemerkt langs je heen, deze gaan direct naar je onderbewuste. Slechts enkele gedachten vang je op. Vaak zijn dat de negatieve gedachten. Deze negatieve gedachten putten je uit en leiden tot stress, angst, maken het nog drukker in je hoofd en zorgen ervoor dat je niet lekker in je vel zit.

En het vervelende is dat deze herhaalde negatieve gedachten in de loop van de tijd een gewoonte worden. Deze gedachten komen al naar boven, zonder dat er een aanleiding voor is. Dergelijke gedachten worden automatische negatieve gedachten genoemd. Meestal zijn deze gedachten irrationeel en zijn ze  gebaseerd op een aanname. Ze vertroebelen je oordeel, ze misleiden je en zetten zaken in een negatief daglicht.

Deze herhaalde negatieve gedachten veroorzaken ook nog eens blokkades in je lichaam. Je begrijpt nu dat gezonde gedachten echt onmisbaar voor een gezond lichaam en geest zijn. Daarom is het van belang om je bewust te zijn van je negatieve gedachten, zodat je ze kan ombuigen. Want ze komen en gaan vaak automatisch.

Deze 6 manieren maken je bewust, zodat je jouw negatieve gedachten gemakkelijker herkent en kunt stoppen!

1     Intern negatief gebrabbel:

Je interne stem praat heel vaak negatief tegen je. Niets is goed genoeg, je bent aan het klagen. Je herhaalt in je hoofd vervelende gebeurtenissen en je ziet de negatieve gesprekken die je gevoerd hebt, als een film voor je.

2. Achterdocht:

Je hebt de neiging om achterdochtig te zijn over de motieven van andere mensen. Je denkt dat er een verborgen agenda achter alles wat mensen zeggen of doen is. Je hart is gesloten en je hebt moeite om andere mensen te vertrouwen. Als je een afspraak maakt met iemand, dan ga je er voor 75% vanuit dat deze toch niet door zal gaan.

3. Roddelen:
Je roddelt graag en het ergste is, dat je je er vaak niet eens bewust van bent.
Roddelen is een uitlaatklep voor jou. Iedereen rondom je doet het en je doet mee. Maar toch voel je naderhand niet goed en blijven de gesprekken in je gedachten terugkomen. Je merkt dat je emoties over hetgeen je roddelde sterker zijn geworden. Daarom een tip, als je graag roddelt, doe het dan over iets goeds.
4. Sarcastisch:
Je maakt hatelijke persoonlijke aanvallen op mensen onder het mom van grappig te zijn
en daarna ontwijk je de consequenties door te stellen dat je gewoon een grapje maakte.

5. Cynisch:
Je hebt de neiging om je uitsluitend te richten op de negatieve aspecten van een project en van mensen.
Je vindt het moeilijk om je te concentreren op positieve aspecten. Je ziet altijd de kans om anderen af te kraken, ofwel om hun uiterlijk, hun kleding, hun keuzes of hun beslissingen.

6. Angst voor het ergste:
Je ziet gevaar in zelfs simpele dagelijkse activiteiten. Je beeld je in dat het ergste kan gebeuren. Je hebt last van waangedachten. In je gedachten gebeurtenissen in je geest door het verbeelden van de slechtst mogelijke scenario’s en resultaten.

PS: Ook als je je bewust bent van deze gewoontes, bij jezelf en in je team, dan nog kan het heel lastig zijn om zelfstandig deze gewoontes te doorbreken. Mocht je hier begeleiding in willen van mij, neem dan gerust contact met me op. In het teamtraject, In 10 weken gezonde medewerkers, werken we structureel aan het doorbreken van deze patronen en geef je jezelf en je team een enorme kickstart!

© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

“Geschreven door Mirelle van den Anker van Invest In Yoga. Ga naar www.businessyogaonline.com voor het aanvragen van het gratis mini e-book ‘De 7 Geheimen van Business Yoga’.”