Het is bijna lente, traditioneel is het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak. Het is heerlijk om in een fris huis te leven. Daar stroomt de energie lekker. Ook een fris en opgeruimd hoofd, ontdaan van alle stof en rommel, is heerlijk en wellicht een van de voorwaarden om echt te kunnen genieten van je frisse huis!

Voor deze grote schoonmaak in je hoofd heb je 5 dagen de tijd nodig. De rommel is er immers ook niet in een dag ingekomen, dus geef jezelf de tijd en doe het grondig. Maar doe vooral ook vanuit de liefde voor jezelf.

Hier het stappenplan om je hoofd weer lekker fris en opgeruimd te krijgen!
Voor het gemak begin ik op maandag in het schema, maar je kunt ook op een andere dag beginnen.

Maandag: Vandaag is de dag waarop je je intentie heel helder gaat neerzetten. Wat wil je met de grote voorjaarsschoonmaak bereiken en waarom? Stel jezelf deze vraag en om tot een dieper liggend antwoord te komen, stel je jezelf deze vraag nog eens 7 keer. De antwoorden die je krijgt, schrijf je op.

Dinsdag: Vandaag ga ruimte maken in je hoofd.
Bekijk de gedachten, projecten en ideeen die je in je hoofd hebt als kleding in je klerenkast. Gedachten die je versterken, die wil je uiteraard behouden, maar gedachten die je kleiner maken, die je minder mooi maken, die je belemmeren, daar wil je vanaf. Ook wil je duidelijkheid in je hoofd. Want duidelijkheid geeft je rust. Maak dus een lijstje met al je ideeën, projecten en dromen. Stel je wilt bijvoorbeeld vloeiend spaans leren spreken, maar je weet van jezelf dat je je binnen nu en 2 maanden niet gaat inschrijven voor spaanse les. Dan komt de spaanse les op je lijstje, ‘GEDACHTEN, IDEEËN & PROJECTEN OM WEG TE GOOIEN’. Heb je het plan om binnen nu en 2 maanden voor jezelf te beginnen, dan komt dat op je lijstje ‘GEDACHTEN, IDEEËN & PROJECTEN OM TE KOESTEREN’.

Woensdag: Vandaag ga je verder met de gedachten, ideeën en projecten om te koesteren. Schrijf deze op, maak er een collage van. Dit werkt zeer krachtig, helemaal als je de collage ophangt op een plek waar je veel bent. Op die manier word je continu herinnerd aan die gedachten die je ondersteunen en zul je je in no time krachtiger voelen.

Donderdag: Vandaag ga je verder met je lijstje dat je wilt loslaten. Neem je lijstje met belemmerende gedachten, projecten en ideeën die heel leuk zijn, maar waarvan je weet dat je ze de komende tijd niet gaat uitvoeren, lees het nog een keer bewust en hardop voor. Neem dan de nodige voorzorgmaatregelen, zodat het volgende onderdeel goed gaat. Zet in ieder geval een glas water neer. Pak een aansteker en verband het lijstje. Terwijl je het aansteekt, laat je heel bewust die gedachten los en zeg tegen die gedachten ‘ik heb je niet meer nodig’. Tegen de projecten/ideeën zeg je: ‘het is nu niet de juiste tijd.’ en laat de ideeën, projecten los. 

Vrijdag: Vandaag maak je de balans op.
Je hebt heel helder je intentie neergezet op maandag, je bent je bewust geworden van je versterkende en van je storende gedachten op dinsdag. Op woensdag heb je een collage gemaakt van de projecten, ideeën en gedachten die je sterker maken en gisteren heb je de alles dat je op dit moment niet nodig hebt losgelaten. Het kan goed zijn dat je nog aanvullingen hebt op de gedachten die je sterker maken, voeg deze dan gerust toe. Het kan ook zo zijn, dat de gedachten die je gisteren hebt losgelaten, vandaag als een boemerang naar je terugkomen. Je lichaam houdt er nu eenmaal niet van om iets los te laten, omdat het bang is voor het onbekende. Voel goed of dit echt het moment is om dit project, idee, gedachte los te laten. Is je antwoord ja, doe dan de meditatie tegen storende gedachten. De meditatie vind je hier.

Succes met de schoonmaak en je aanvullingen en ervaringen zijn van harte welkom op mijn weblog

© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

“Geschreven door Mirelle van den Anker van Invest In Yoga. Ga naar www.businessyogaonline.com voor het aanvragen van het gratis mini e-book ‘De 7 Geheimen van Business Yoga’.”