In het artikel van vandaag, wil ik mijn 4 regels voor ethisch gedrag binnen een bedrijf met je delen. Indien je deze regels volgt als medewerker en als leidinggevende, dan zorg je er samen voor dat het collectieve bewustzijn van je organisatie verhoogt wordt. En dat maakt jouw zakelijke wereld een stuk prettiger en succesvoller om in te werken.

Regel # 1: Help anderen altijd!
In het bedrijfsleven is het vaak voor wat, hoort wat en dan is niet het eerste wat je denkt, anderen helpen…
Maar als je werkt vanuit de visie dat je met het werk dat je doet, anderen helpt, dan voelt het heel anders.

Help daar waar je kan, niet daar waar je ‘mag’. Dus ook als het niet in je functieomschrijving staat, als jij het antwoord weet op een vraag die jouw collega stelt, help ‘m dan. Ook als je oude collega’s jouw hulp nog nodig hebben, geef die dan. Wees daarin niet te rechtlijnig.

Als er een nieuwe collega op je afdeling start, maak ze dan wegwijs in het reilen en zeilen van jullie afdeling. En doe dat niet alleen aan de hand van een inwerkdocument, nee ga met deze persoon zitten. In het leven is het belangrijk om er voor anderen te zijn wanneer zij dat nodig hebben. Dus als een collega in de problemen zit, bied dan een ​​helpende hand en ga niet achterover leunen en hopen dat hij nog erger in de problemen komt. Ook al gaat dat, denk je, ten koste van je eigen promotiekansen… Je zult merken dat door er echt voor anderen te zijn, dat gedrag opvalt en enorm gewaardeerd wordt.

Vanuit de karmische wetgeving, zijn kansen om anderen te helpen, manieren om schulden uit het verleden af te betalen. Dus grijp elke kans om te helpen.

Regel # 2: Wees eerlijk – Lieg niet
Ik weet dat in de zakelijke wereld oneerlijk gedrag in sommige gevallen geaccepteerd wordt, maar ik heb er grote moeite mee. Ik kan me nog goed herinneren dat ik in een van mijn functies gevraagd werd om er creatief voor te zorgen dat collega’s hun gebudgetteerde uren ook schreven. Dat voelde op dat moment niet goed en ik ben er nog steeds van overtuigd dat eerlijkheid het beste beleid, helemaal op lange termijn is.

Helaas is oneerlijkheid nog aan de orde van de dag. Ik noem valse ziektemeldingen, net doen alsof je druk bezig bent, om maar geen extra werk naar je toegeschoven te krijgen of ronduit liegen als er moeilijke besluiten genomen zijn, maar nog niet gecommuniceerd mogen worden, en zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen. Doe het niet, wees gewoon eerlijk, het zal je als persoon en als bedrijf verder brengen en veel minder energie kosten!

Zorg ervoor dat je stevig genoeg in je schoenen staat, zodat je je niet laat verleiden om ‘geaccepteerd’, maar oneerlijk gedrag te vertonen…

Regel # 3: Vecht nooit
Angst en hebzucht zijn de grote boosdoeners als het gaat om ruzies op het werk.
Ruzies horen bij het leven. Het zijn kansen om elkaar beter te begrijpen. Als je op deze manier naar een ruzie kunt kijken, dan zul je merken dat de uitkomst je veel verder brengt. Maar vechten, zelfs als je gelijk hebt, leidt tot grotere problemen. Ik ben van mening dat het beter is om te vergeven dan om te vechten. Wees als een boeddha. Vergeef de ander. Je zult dit vaak in je leven tegenkomen, er zal je vaak onrecht aangedaan worden, en natuurlijk zul je daar heel boos over worden, dat is natuurlijk. Maar kijk als je boosheid gezakt is of je de ander kunt vergeven. Zo voorkom je een langgerekt conflict. Hier lees je hoe je in no time je boosheid laat zakken.

Kijk ook naar je eigen aandeel in het gevecht.. Het valt vaak niet mee om toe te geven, maar wees lief voor jezelf en observeer jezelf in dit proces. Het vergt heel wat aandacht en training. Het vraagt namelijk om over je eigen ego heen te stappen om zo de ander te kunnen vergeven. Maar als jou dat lukt, dan maak je een enorme persoonlijke groei door, die jouw leven zeker de moeite waard maakt. Je zult je grootste vijanden nog gaan zien als je grootste vrienden.. Door hen heb je immers die grote groei doorgemaakt!

Regel # 4 Go with the flow
In de zakelijke wereld verandert er elke dag wel iets.
Een nieuw softwaresysteem, nieuwe collega’s, nieuwe directie en de koers van het bedrijf gaat de ene kant op. Werkt het niet, dan draait na een maand, een kwartaal of een jaar de koers weer 180 graden om.. Heel vervelend, want je bent net gewend aan de nieuwe manier.. maar weet dat de enige constante is de verandering… Dus relax, ga met de stroom mee. Wees niet bang voor het onbekende.. Check even of je nog inademt en weer uitademt? Ja, gefeliciteerd, je leeft nog! Kijk wat er gebeurt en stop met het maken van zorgen voor morgen.

Als je goed bent in je werk, dan zul je daar succesvol in worden. Vertrouw daarop en besteed minder aandacht aan je persoonlijke positie, of je toekomstige functie. Zorg dat wat je doet, dat je dat goed doet. Focus je op je taken en richt je op het werk dat gedaan moet worden en laat de rest aan het universum om te bepalen.

Dat is best moeilijk, want we willen graag invloed op ons toekomstige leven, ook al is dat een illusie. Maar zolang je niet in een glazen bol de toekomst kan voorspellen, is het beter om je gewoon te concentreren op het doen wat nodig is en je geen zorgen te maken over de resultaten. Dus wil je promotie maken, doe werk goed, volg de benodigde opleidingen en zorg dat je klaar bent voor de nieuwe uitdaging. Deze aanpak kan zeer verfrissend en bevrijdend zijn.

Als je je houdt aan de bovenstaande regels, zul je merken dat je automatisch minder begint te roddelen, te bedriegen, te verbergen, te manipuleren en te klagen. Bovendien kan je aangenaam verrast worden door hoe succesvol je bent geworden. Onthoudt, alle veranderingen beginnen bij jezelf… En door je eigen verandering, kun je de zakelijke omgeving ook veranderen.

Ik sluit het artikel graag af met de gouden levensregel: doe goed en wees goed, laat de rest aan het universum over.

Je aanvullingen en ervaringen zijn van harte welkom op mijn weblog

© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

“Geschreven door Mirelle van den Anker van Invest In Yoga. Ga naar www.businessyogaonline.com voor het aanvragen van het gratis mini e-book ‘De 7 Geheimen van Business Yoga’.”