(Deze prachtige foto is gemaakt door Anne Geddes)

Je hebt op school van alles geleerd, rekenen, taal, gymnastiek, wiskunde, economie, biologie, maar hoe je met behulp van je adem je lichaam gezond kunt houden, helaas dat komt niet aan de orde.

En dat vind ik jammer, ik zou graag zien dat het onderwezen wordt op scholen. Je adem is gekoppeld aan je emoties en ik ben ervan overtuigd dat de wereld er een stuk prettiger en gezonder uit zou zien, als er meer aandacht voor ademtraining zou zijn. Want je staat er niet zo vaak bij stil, je adem komt en gaat, maar je adem is van wezenlijk belang voor je mentale als je fysieke gezondheid.

Aangezien ik de laatste tijd zoveel mensen ben tegengekomen die op een inefficiënte manier ademen, ga ik in dit artikel in op de yogische en effectieve manier van ademen. Graag wil ik heel duidelijk maken dat er geen goede of foute manier is als het om ademen gaat. Ik zie je adem als een gereedschap, eentje waarmee je aan je gezondheid kunt sleutelen! Ik omschrijf het daarom liever met de termen ‘natuurlijke adem’ en ‘aangepaste adem’.

Doe de test,
check nu even bij jezelf. Leg hiervoor je hand op je buik, sluit je ogen en laat je adem gewoon gaan zoals ie gaat.

 • Wat doet jouw buik op een inademing?
 • En wat doet jouw buik op een uitademing?
 • Met andere woorden, wat gebeurt er met je hand?

je buik is een ballon! adem in adem uit en ontspanLaten we eerst naar de natuurlijke adem kijken. Hiervoor gaan we terug in de tijd en kijken we hoe je als baby ademde. Als baby ging je buikje omhoog als je inademde en op een uitademing weer naar beneden. Dit is een hele natuurlijke beweging. Stel jezelf voor dat je buik een ballon is. Deze ballon vult zichzelf met lucht op een inademing, waardoor je buik naar voren komt. Op een uitademing zakt de ballon weer in en gaat je buik dus weer naar beneden. Deze natuurlijke adem noem ik de yogische adem.

Verderop in het artikel geef ik aan hoe je deze adem kunt aanleren.

Maar voordat ik dat doe, wil ik nu met je kijken naar het ontstaan en de gevolgen van de aangepaste adem.

Hoe kan het dat er mensen zijn, en misschien ben jij daar wel een van, die op een inademing hun buik naar binnen trekken? Deze manier van ademen noem ik de aangepaste manier van ademen. De oorzaak van de aangepaste adem is bij iedereen anders, wel kun je in het algemeen zeggen dat het vaak na een shock is ontstaan. Heb jij in je kinder-/pubertijd iets shockend meegemaakt? Dat kan van alles zijn, het verlies van een dierbare vriend/vriendin of huisdier, een heftige ruzie, een slecht cijfer, gepest worden op school, noem maar op… Iets dat duidelijk impact op je maakte, zodanig dat je onbewust je natuurlijke ademritme hebt veranderd.

Het kan goed zijn dat bij jou op een inademing je buik naar binnen gaat. Ik zie dit met name mensen die zich erg bewust van hun uiterlijk zijn. Mensen die zich druk maken over hoe ze op anderen overkomen. De meest genoemde reden die ik hoor van mensen die op deze manier ademen, is dat ze hun ‘dikke’ buik niet willen laten zien. Ook veel ambitieuze topmanagers ademen op deze manier.

Wat zijn de twee belangrijkste gevolgen van de aangepaste adem?

 1. Je bent snel opgebrand, want je gebruikt slechts een deel van je ademcapaciteit. Als je weer die ballon voorstelt, waar moet de lucht naar toe als je de ballon kleiner maakt op een inademing? In de yoga gaan we ervan uit dat je geboren bent met een X-aantal ademhalingen. Als je op deze manier ademt, heb je jouw ademvoorraad eerder verbruikt.
 2. Je hebt meer afvalstoffen in je lichaam, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten. Op een uitademing breng je immers je buik naar voren. Op die manier zorg je er niet voor dat alle afvalstoffen je lichaam verlaten, nee, je geeft ze juist de ruimte om een ‘lekker plekje’ te zoeken in je lichaam.

Stel je eens voor als je wel diep in je buik ademde, waar zou je dan allemaal nog meer energie voor hebben? Wat zou je allemaal nog meer kunnen, durven, doen? Wat zou er dan anders zijn in je leven? Hoe zou je je voelen?

Ben je daar benieuwd naar en ben jij iemand die z’n buik intrekt als ie inademt, doe dan de volgende oefening.

 1. Leg je hand op je buik en duw ‘m bewust naar voren op een inademing. Zo zorg je voor ruimte in je ‘ballon’. Vul dan eerst je buik met lucht, dan je middenrif en tot slot je longen. Voor je gevoel zit je nu propvol met lucht.
 2. Neem dan heel even een rustpauze en zodra je voelt dat je tijd is om uit te ademen, laat je adem dan gaan. Hiervoor hoef je niets te doen, het gaat in principe vanzelf. Laat eerst de lucht uit je longen stromen, ontspan dan je middenrif en vervolgens trek je jouw navel als het ware richting je wervelkolom om alle adem eruit te halen.
 3. Ontspan dan je navel en laat de adem als vanzelf weer naar binnenstromen, bij voorkeur door je neus, omdat de adem dan direct gereinigd wordt.
 4. Doe dit een aantal keren per dag, en je zult merken dat je het na verloop van tijd automatisch doet.

Er zijn 3 goede momenten om deze natuurlijke manier van ademen te oefenen: 

 1. ‘s ochtend na het ontwaken.
 2. voor een belangrijke vergadering/afspraak.
 3. ‘s avonds voor het slapen gaan.

Succes met oefenen en ik sta niet verbaasd te kijken als je op korte termijn grote veranderingen in je leven merkt, doordat je weer teruggaat naar de natuurlijke manier van ademen 😉

Hou je me op de hoogte van je vorderingen, ik lees je reactie graag hieronder!

Hartelijke groet,

Mirelle

 


Als ik je mag ondersteunen bij het aanleren van de natuurlijke adem, dan doe ik dat met alle liefde en plezier. Ik raad je aan om eens te kijken of het OK programma, het jaarprogramma waarin je o.a. wekelijks een videoles van me krijgt en ik je aan de hand neem in dit proces bij jou past. Want om weer terug te keren naar je natuurlijke adem, is een proces dat enige tijd in beslag zal nemen. Door ja te zeggen tegen dit programma, zeg je tegen jezelf dat je bereid bent om daar aan te gaan werken en dat zal je een enorme boost geven en de kans van slagen vergroten.


© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

“Geschreven door Mirelle van den Anker van Invest In Yoga. Ga naar www.businessyogaonline.com voor het aanvragen van het gratis mini e-book ‘De 7 Geheimen van Business Yoga’.”