Ik kijk nauwelijks tv en toch krijg ik elk jaar weer iets mee van de Tour de France ‘gekte’. Deze keer, geïnspireerd door mijn moeder die sinds kort een redelijk fanatieke wielrenner is, een artikel waarin ik kijk naar wat de Tour en Business Yoga met elkaar gemeen hebben.

Er zijn heel veel verschillen aan te wijzen tussen wielrennen en Business Yoga. Ik focus me in dit artikel op de overeenkomsten. En zoals ik al zei, ik weet meer van yoga dan van fietsen, dus heb je aanvullingen, dan hoor ik het graag.

Dit zijn de 5 overeenkomsten die ik zie:

1) Een leeg hoofd.

Wielrennen maakt je hoofd even helemaal leeg. Zeker als je de hele dag op kantoor gezeten hebt, dan is het heerlijk om een ritje in de buitenlucht te maken. Het zorgt voor enorme focus. Je rijdt immers op van die dunne bandjes en je gaat best hard. Helemaal als je in een groep of in het peloton rijdt, dan moet je goed opletten, dat je geen valpartij veroorzaakt of erbij betrokken raakt. Die spanning zorgt ervoor dat je tijdens het rijden in het hier en nu bent.

Tijdens een Business Yoga sessie ben je in het hier en nu. Even niet denken aan alle taken die nog op je bordje liggen, maar voelen wat je voelt en actief met je lichaam bezig zijn. Dit zorgt ervoor dat je je hoofd gedurende een drukke dag leeg kunt maken. Het voordeel van de yoga is dat je er geen blessures van krijgt, je het in weer en wind kunt doen en je hoeft je geen zorgen te maken over eventuele valpartijen.

2) Je stijgt boven jezelf uit.

Als je stil staat bij het parcours dat de wielrenners tijdens de Tour afleggen in slechts 3 weken tijd, dan kun je je niet voorstellen dat iemand dat vol kan houden. Maar de profs bewijzen dat het (met of zonder stimulerende middelen, daar ga ik maar niet op in) kan. Met een strak trainingsschema, een droom om ooit de Tour te winnen, een gefocust doel en een gedisciplineerde levensstijl, is het mogelijk. Dan is het mogelijk om boven jezelf uit te stijgen.

Ik zie tijdens de Business Yoga lessen vaak mensen boven zichzelf uitstijgen. Ik zie ze hun grenzen verleggen en met meer focus en discipline hun doelen bereiken. Oefeningen die in het begin onmogelijk leken, worden na verloop van tijd veel gemakkelijk(er), waardoor het ook makkelijker wordt om grenzen te verleggen op andere vlakken. Tijdens de Business Yoga sessie train je als het ware je bewustzijnsspier. Oefen je gedisciplineerd, dan merk je dat ook je vermogen om los te laten en de kracht in je lichaam spectaculair toenemen.

3) Het parcours gaat door diepe dalen en gaat over hoge pieken

Net als het leven gaat de Tour door diepe dalen en over hoge pieken. Juist die afwisseling maken de race spannend en geven kansen aan de wielrenners. En zo is het ook in het leven, alles hoort erbij. Met name dat laatste is iets waar tijdens de Business Yoga lessen veel aandacht aan besteed wordt. Het leven bestaat nu eenmaal niet alleen uit pieken, de dalen horen er net zo goed bij. Het is vaak even bikkelen tijdens de oefeningen, waarbij je soms 3 of zelfs 9 minuten in eenzelfde houding blijft zitten. Daarna volgt een welverdiende ontspanning, die je diep van binnen kunt voelen.

4) Het is helemaal ‘up to you’

Als jij op die fiets zit, dan zul jij moeten trappen, anders kom je niet vooruit. Je kunt natuurlijk in het wiel van iemand gaan rijden, zodat je minder wind vangt. Zo ook in het leven. Jouw leven is aan jou gegeven om er iets van te maken. Niemand anders kan dat voor jou doen. Natuurlijk kun je je laten adviseren, de profs hebben ook allemaal een heel team van coaches en begeleiders bij zich. Daar is niets mis mee. Jij hebt in je leven ook vast raadgevers om je heen, die je coachen en steunen in moeilijke tijden en die de successen met je vieren. Mocht jij behoefte hebben aan een Business Yoga coach, dan weet je me te vinden 😉

5) Langs het parcours zijn mensen die je aanmoedigen

Langs het parcours van de Tour zitten de supporters om de wielrenners een hart onder de riem te steken, om ze aan te moedigen en om een glimp van ze op te vangen. Je bent je er wellicht niet altijd van bewust, maar ook in jouw leven heb je altijd mensen die je aanmoedigen en verder helpen. Ik geloof dat je mensen niet zomaar ontmoet. Alles is voorbestemd. Het is een kwestie van je openstellen voor de mogelijkheden en de groeimomenten die de contacten in je leven brengen. Kijk eens naar je huidige relaties en ga na wat je via hen geleerd hebt. Sta ook stil bij wat jij in hun leven hebt toegevoegd. Dit is een van de voorbeelden van hoe Business Yoga ervoor zorgt dat je jouw mindset verandert en je blikveld verruimt.

Heb je aanvullingen of opmerkingen, dan lees ik die graag hieronder op m’n weblog.

Hartelijke groet,

Mirelle


© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden


WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je wekelijks tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7 Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).