Herken je dat, je moet een presentatie geven en je voelt de kriebels in je buik. Ook tijdens de presentatie voel je die kriebels, word je nerveus en loopt het niet zoals je zou willen. Daar baal je achteraf van en zo kom je in een negatieve vicieuze cirkel terecht. Dat is zonde en nergens voor nodig. 

De oplossing voor dit probleem is het toverwoord ‘ontspannen’. Want als je ontspannen bent, dan voel je nog steeds die kriebels in je buik als je een presentatie geeft. Dat verandert niet. Wat wel verandert, is hoe je met de kriebels en de stress omgaat. Dit geldt niet alleen bij het geven van een presentatie, een ontspannen houding zal je in heel veel situaties helpen.

De drie grote voordelen van een ontspannen houding zijn:

1) Door je ontspannen houding, is er meer ruimte voor je adem. Je ademt is hierdoor langer en dieper, waardoor er meer zuurstof naar je hersenen kan gaan. Hierdoor ben je alerter en meer aanwezig.

2) Je kunt meer hebben en bent minder snel geprikkeld. Daardoor is het voor anderen prettiger om in jouw aanwezigheid te zijn. Je zult bovendien merken dat mensen hierdoor eerder geneigd zijn om naar je te luisteren, zodat je boodschap beter aankomt.

3) Je hebt minder last van lichamelijke klachten
. Door de ontspanning in je lichaam, hou je geen (of in elk geval minder) stress vast in je lichaam. Hierdoor stroomt de energie gemakkelijker in je lichaam en dat zorgt ervoor dat je lekkerder in je vel zit.

In een volgend artikel zal ik dieper ingaan op de vraag, hoe je dan die ontspannen houding kan aannemen. Voor nu wil ik je vragen om bij jezelf te rade te gaan en te observeren wanneer jij ontspannen bent en wat bij jou stress veroorzaakt. Want stress is iets heel persoonlijks. Iedereen ervaart het op z’n eigen manier.

Ik hoor het graag op m’n weblog hieronder.

Hartelijke groet,

Mirelle

 


PS: heb je behoefte aan ondersteuning, in de vorm van online of offline persoonlijke begeleiding of meer tools, kijk dan op de dienstenpagina van Business Yoga of neem contact met me op. Ik ga heel graag met je aan de slag!


© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7 Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).