Werken in een kantoortuin is een uitdaging voor je concentratievermogen. Er zijn altijd wel een paar collega’s met elkaar aan het praten en of je het wil of niet, je luistert met een half oor mee met het gesprek.

Het is een hele uitdaging om in een kantoortuin relaxt en geconcentreerd te werken. Hoe zorg je er nu voor dat je toch je werk gedaan krijgt, zonder dat dat ten koste gaat van de sfeer. Ik heb vandaag 5 tips voor je, die het makkelijker maken om je concentratie te behouden.

Tip 1) Train je concentratie ‘spier’.

Hoe sterker die ‘spier’ is, hoe minder gemakkelijk je afgeleid wordt. Je kunt deze spier trainen door te leren mediteren. In meditatie leer je hoe je je aandacht kunt focussen op 1 punt. Dit principe kun je dan weer toepassen tijdens je werk.

Tip 2) Werk met een koptelefoon op.

Luister naar je favoriete muziek terwijl je aan het werk bent. Hierdoor sluit je je als het ware af voor de buitenwereld en is het makkelijker om je te concentreren.

Tip 3) Spreek met je directe collega’s af dat er bepaalde uren zijn, zogenaamde ‘blokuren’ waarop jullie elkaar zo min mogelijk storen.

Tijdens deze blokuren is het in principe stil in de kantoortuin. Heb je dit nog niet geregeld, stel het dan voor op je komende afdelingsoverleg, je collega’s zullen er ook blij mee zijn. Weet dat het voor iedereen moeilijk is om in een grote ruimte, waar veel mensen werkzaam zijn, moeilijk is om te concentreren.

Tip 4) Wil je iets met een collega bespreken, doe dit dan zakelijk en efficiënt.

Merk je dat het een lang gesprek wordt, ga dan naar een vergaderruimte, om zo je collega’s niet te storen. Bewaar de ‘hoe gaat het met je’ en ‘hoe was je weekend/avond’ praatjes tot de lunch of voor bij het koffiezetapparaat.

Tip 5) Moet je echt iets afmaken, zeg dat dan tegen je collega’s.

Als ze weten dat je je moet concentreren, zullen ze je minder snel ‘lastig’ vallen met kleine tussendoor vraagjes en kun je gemakkelijker je deadline halen. En als je echt iets af moet maken en het lukt je niet om je tussen je collega’s te concentreren, overweeg dan om of in een stilteruimte of thuis te gaan werken.

Kortom, communiceer je behoeften, maak duidelijke afspraken en zorg goed voor jezelf en je collega’s.

Ik hoor graag je reactie op m’n weblog.

Hartelijke groet,

Mirelle


Wil je als team iets doen aan de productiviteit en spreken deze tips je aan, weet dan dat meditatie een belangrijk onderdeel is van de Business Yoga lessen. In alle Business Yoga diensten leren de deelnemers naast diverse yogaoefeningen ook de basisbeginselen van meditatie. Hierdoor zijn ze in staat om beter te concentreren. Daarnaast zorgen de oefeningen ervoor dat de deelnemers beter voor zichzelf en elkaar gaan zorgen.

Met de 10 weekse incompany Business Yoga training leer je als team mediteren. Daarnaast is het maken van afspraken voor de zogenaamde blokuren een onderdeel van de training. Je zult merken dat het rustiger op de afdeling wordt, waardoor iedereen het werk gemakkelijker af krijgt.

Lees hier alles over de inhoud van de training.


© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7 Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).