Goed kunnen samenwerken met je collega’s is een van de belangrijkste factoren die ervoor zorgt dat je het naar je zin hebt op je werk of niet.

Er is niets vervelender en energievretender dan een stroeve samenwerking met je collega’s. Je zit immers zomaar 36 tot 40 uur bij elkaar op kantoor.

Ik kan me nog goed herinneren dat ik een tijd lang een kamer moest delen met een collega, waarmee ik niet door een deur kon. Het klikte gewoon niet tussen ons. Ik had het idee dat hij me continu allerlei nutteloze vragen stelde. Ik vond het destijds super irritant en probeerde hem te negeren, waardoor het ‘probleem’ tussen ons alleen maar groter werd. De situatie kostte mij veel energie en zo erop terugdenkend, was dat zonde van mijn energie. Maar ja, toen wist ik nog niet wat ik nu weet…

Want als ik nu weer in zo’n situatie terecht zou komen, dan zou ik daar heel anders mee omgaan. Ik zou onderstaande tips toepassen, zodat ik er geen last van had. Zit jij op dit moment in een moeilijke situatie met je collega’s of ken je collega’s, vrienden, familieleden die last hebben van een dergelijke situatie, stuur ze dan a.u.b. deze tips door. Het is zonde van hun energie om lang in zo’n situatie te blijven.

Tip 1: Leer de mens achter je collega kennen.

Als je de moeite neemt om de mens achter je collega te leren kennen, is het makkelijker om je met hem/haar te verbinden. Het betekent niet dat je elkaar buiten het werk om hoeft te ontmoeten of dat jullie persoonlijke vrienden hoeven te worden. Nee, maar door de persoon achter je collega te leren kennen, is het makkelijker om een ‘koetjes en kalfjes’ gesprek te voeren, om zo die spanningsboog te ontladen.

Tip 2: Zorg voor open communicatie.

Niets kost meer energie dan werken in een omgeving waar niet alles gezegd mag/kan worden. Als je je voorstelt dat energie wil stromen, dan begrijp je dat elke blokkade die opgeworpen wordt, deze stroom verstoord. Elke verstoring kost jou energie en dat voel je in je lichaam. Open communicatie, kunnen zeggen wat je wilt, zonder bang te zijn om ofwel je baan te verliezen ofwel buiten het team te vallen, is daarbij onontbeerlijk. Als elk teamlid zichzelf mag zijn, dan zul je merken dat de samenwerking vele malen soepeler gaat.

Tip 3: Laat een ieder in z’n waarde, oordeel niet.

Dit is wellicht een van de moeilijkste stappen, maar oordeel niet. Onthoudt dat het oordeel meer over jezelf zegt dan over je collega. We zijn zo gewend om overal een labeltje op te plakken, iets is of goed of fout. Terwijl als je niet oordeelt, die ander er gewoon mag zijn, met al z’n mooie en al z’n minder mooie kanten. Je zult merken dat door niet te oordelen, je ook minder zult oordelen naar jezelf, waardoor er meer ruimte komt voor jezelf.

Tip 4: Geniet van de verschillen.

Dit is een van de favoriete uitspraken van m’n moeder. En ze heeft gelijk. Elk team bestaat uit individuen. En ieder mens is uniek en ieder mens draagt op zijn manier een steentje bij. Geniet daarom van de verschillen, maar focus daar niet op. Kijk vooral naar de overeenkomsten. Je zult er verbaasd over zijn hoeveel dingen jullie gemeen hebben.

Tip 5: Communiceer met ‘ik’ boodschappen.

Samenwerken valt of staat met communicatie. Leer dus heel duidelijk te communiceren met ‘ik’ boodschappen. Hierdoor voorkom je dat er conflicten ontstaan, geef je duidelijk aan wat jouw behoeften zijn en leer je vooral voor jezelf te spreken. Veel conflicten ontstaan doordat je voor anderen dingen gaat invullen, of je behoeften niet duidelijk (durft) (te) uit(en). Hierdoor ontstaan allerlei ongezonde energetische onderstromen, die je wel voelt, maar die niet uitgesproken worden. Dit is de reden waarom het je zoveel energie kost, het kan je echt ziek maken en dat is het toch echt niet waard.

Kortom, investeren in een goede vruchtbare samenwerking is elke cent waard. Neem je eigen verantwoordelijkheid, doe wat jij kunt doen en laat de rest los, maak je geen zorgen over dingen die buiten jouw span of control liggen.

Ik hoor graag je reactie hieronder op m’n weblog.

Hartelijke groet,

Mirelle


Ook meer inzicht in je team obv een yogische teamreading:

Een yogische teamanalyse, waarbij ik kijk hoe de talenten, de ambities, de kansen en de levensdoelen van de individuele teamleden samen komen, geeft je verrassende inzichten. Je kan deze inzichten gebruiken als je je team wilt uitbreiden, of juist wilt inkrimpen. Ook kun je door deze analyse zien op welke vlakken jullie nog kunnen groeien.

Heb je hier interesse in, bestel jouw analyse via deze link en ik neem zo snel mogelijk contact met je op.


© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7 Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).