Nee, geen artikel over ham en jam, maar een artikel waarin ik je uitdaag om vaker te kauwen… Wist je dat je je eten minimaal 20, maar het liefst 50 tot 75 keer moet kauwen voordat je het doorslikt? Wist je dat je eigenlijk ook op je drinken zou moeten kauwen? Dit om ervoor te zorgen dat het op de juiste temperatuur in je maag terecht komt en je hersenen voldoende tijd hebben om tegen je maag te zeggen dat er eten aankomt, in plaats van het ‘zomaar’ over de schutting te gooien, door het onvoldoende gekauwd door te slikken.

Doe zelf de test! Check voor jezelf vandaag tijdens het eten eens hoe vaak je kauwt voordat je het doorslikt? Ik ben een behoorlijk snelle eter en voor mij is 20 keer kauwen op elke hap een hele uitdaging. Ik kan het vaak wel een paar happen, maar daarna verslapt m’n aandacht en zo floept er zo maar weer een onvoldoende gekauwde hap naar binnen.

Niet voldoende kauwen zorgt ervoor dat je je maag onnodig overbelast. Het moet te grote happen afbreken en kan daardoor minder voeding opnemen uit hetgeen je gegeten hebt. Bovendien is je lichaam druk bezig met het verteren, maar je maag heeft geen tanden en daardoor is het extra zwaar.

Het is, zoals ik al zei, ook voor mij een hele uitdaging om goed te kauwen, maar ik voel dat het voor mijn gezondheid een wezenlijk verschil gaat maken. Daarom ga ik met mezelf de uitdaging aan: ik ga in 2014 vaker kauwen. Het heeft zoveel voordelen, ik noem ze hieronder en ga je ook de uitdaging aan, geef het dan aan op m’n weblog, zo kunnen we elkaar motiveren en ondersteunen!

De grootste voordelen van goed kauwen op een rijtje:

  • Je maag gaat alvast aan het werk en wordt niet overbelast met half onverteerd voedsel, waardoor je lichaam meer voedingsstoffen uit het voedsel kan halen en minder tijd kwijt is met het afvoeren van afvalstoffen. Denk in dit kader maar eens aan een project waaraan je gewerkt hebt en waarvan van te voren de planning duidelijk was, je de input op de juiste wijze aangeleverd kreeg. Dit zijn heerlijke projecten om aan te werken, daar krijg je energie van. Maar die projecten, waar je ‘bagger’ krijgt aangeleverd, continu geschoven wordt met de planning, dat zijn de hoofdpijn projecten. Zo zit dat ook in je lichaam. Dus zorg je ervoor dat iedereen op tijd is aangehaakt, dat de input in hapklare brokken wordt aangeleverd, dan viert je lichaam een feestje. En het is in principe heel eenvoudig, gewoon elke hap minimaal 20 keer kauwen.
  • Door vaker te kauwen, eet je bewuster. Je zal merken dat het eten je lekkerder zal smaken. Ook zal je met minder eten toch een gevulde buik hebben, ideaal als je wilt afvallen.

Het enige nadeel van vaker kauwen, maar of het een echt nadeel is, dat weet ik niet, is dat het eten meer tijd in beslag zal nemen. Even snel, hap slik weg een broodje eten, dat zit er niet meer in. Het begint al met het bewust je vork of lepel naar je mond brengen, je mond open te doen en vervolgens begin je met kauwen. Dan kauw je eerst links en dan rechts en dan weer links en weer rechts. Dat herhaal je net zolang totdat het eten voldoende fijngemalen is, zodat je het gemakkelijk kan doorslikken. Dan blijf je even leeg, voel hoe je eten zakt en pas daarna stop je de volgende hap in je mond.

Eet smakelijk!

Hartelijke groet,

Mirelle

 


© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7 Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).