Gezond oud worden, wie wil dat nu niet?

Helaas is het niet voor iedereen weggelegd, maar ik ben ervan overtuigd dat je nu al de basis legt voor je latere gezondheid. Dus hoe meer jij nu ontspant en gezond leeft, hoe groter de kans is dat je ook op latere leeftijd gezond bent. Een tijd geleden schreef ik al een blog over Bette Caiman, de superoma die door haar dagelijkse yogaoefeningen te doen topfit is.

Vandaag wil ik graag tips met je delen hoe je voorkomt dat je met een bolle rug achter je pc zit.

Want je wervelkolom flexibel houden zou je hoogste prioriteit moeten hebben, wil je gezond oud worden.

 • Zorg ervoor dat je billen helemaal tegen de achterkant van je stoel (die op de juiste hoogte is ingesteld) aan komen.
 • Zet je voeten goed stevig op de grond.
 • Kantel dan je bekken, je merkt dat hierdoor automatisch je wervelkolom langer wordt.
 • Breng je borst naar voren.
 • Adem diep in je buik. Op een inademing gaat je buik naar voren, op een uitademing naar binnen, net zoals een ballon die je vult met lucht.
 • Draai je schouders eerst omhoog en vervolgens naar achteren. Hou ze daar.
 • Ontspan je kaken en je gezicht.
 • Je kin is nu een klein beetje in en je kruin is het hoogste punt van je lichaam. Zorg er dus ook voor dat je beeldscherm op de juiste hoogte staat, zodat je rechtop kunt blijven zitten, en je voorkomt dat je in je beeldscherm klimt…
 • Voel wat je voelt als je zo met een rechte rug zit? Het kan zijn dat het in het begin erg ongemakkelijk voelt, omdat je lichaam het niet gewend is. Daarom is het van belang om er een gewoonte van te maken.

Om er een gewoonte van te maken, ga je als volgt aan de slag:

 • Maak de taak ‘schouders naar achteren’ aan.
 • Zet er een herinnering op en laat die de eerste paar dagen elke half uur jou eraan herinneren, totdat je er helemaal gek van wordt en denkt, ja, nu weet ik het wel… maar het is cruciaal voor het slagen dat je in het begin zo vaak eraan herinnert wordt.
 • Na een week ben je er aan toe om jezelf met grotere tussenpozen, bv elke twee uur, eraan te herinneren dat je je schouders naar achteren moet draaien en ze te ontspannen.
 • In week 3 volstaat een geeltje op de pc met “schouders”.
 • In week 4 kan je die ook eraf halen, je zult dat merken dat je houding verandert is en je spieren getraind zijn, zodat je de hele dag met een rechte rug en met ontspannen schouders kunt werken.

Nog een extra tip

Om je schouders de ontspanning te geven die ze verdienen, raad ik je aan om bij thuiskomst, of tussen de middag, een opgerolde handdoek onder je wervelkolom te leggen. Daar ga je dan 10 minuutjes relaxt op liggen, met je armen naast je, waarbij je ellebogen op borsthoogte zijn en je handen open ter hoogte van je oren liggen. Dit geeft de nodige tegendruk en je zult merken dat door dit een week lang te doen, je meer ruimte tussen je schouders creeert, waardoor het ook makkelijker is om ze naar achteren te draaien en met een rechte rug achter je pc te werken.

Heel veel succes! Heb je nog aanvullingen of tips die helpen om je schouders te ontspannen, ik lees het graag op m’n weblog!

Hartelijke groet,

Mirelle

 


© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7 Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).