Een zware last op je schouders? Ben je iemand die gemakkelijk teveel hooi op z’n vork neemt? Het kan lang goed gaan, maar op een gegeven moment krijg je last van de last die je al langere tijd op je schouders. Dat kan inhouden dat je ‘plotseling’ wakker wordt met een stijve nek of schouders. Dat je opeens last van tintelende vingers hebt, of zoals mijn collega Iris een ontsteking in je schouder hebt…

Dit zijn signalen van je lichaam dat het nu echt tijd is om pas op de plaats te maken en structureel meer rust in te bouwen. Juist op de momenten dat je het gevoel hebt, zo, ik ben goed bezig, dan komen de klachten naar voren. Dat is zo, omdat je op dat moment openstaat voor verandering. Daarvoor waren de klachten er ook wel, maar ging je gewoon door. Dan gingen de klachten ook wel weer vanzelf weg, alhoewel je ze waarschijnlijk altijd zo ergens op de achtergrond voelde.

Vandaag deel ik graag mijn top 5 aan tips die je helpen bij het ontspannen van je schouders, want voorkomen is beter dan genezen!

Tip 1: Draai elke dag minimaal 3 keer per dag 1 minuut lang je schouders, zowel naar voren als naar achteren, als naar beneden en boven.
Door je schouders te draaien, hou je ze flexibel. Visualiseer elke keer dat je je schouders omhoog brengt de last die je op je schouders hebt liggen en wanneer je ze naar achteren en omlaag draait, dat de last van je schouders valt.

Tip 2: Neem niet teveel hooi op je vork!
Deze tip is in het kader van voorkomen is beter dan genezen. Ken je grenzen, geef ze duidelijk aan en zeg op tijd NEE!!

Tip 3: Zorg voor een juiste werkhouding
De juiste werkhouding helpt je bij het voorkomen van klachten. Het is dan ook goed om bewust te zijn van je houding terwijl je aan het werk bent. Een hele goede manier om erachter te komen, hoe je zit achter je pc is de volgende. Het boek Critical Aligment van Gert van Leeuwen geeft hierbij hele mooie handvatten. Een andere tip is de volgende: Neem je smartphone en maak een filmpje van jezelf terwijl je aan het werk bent. Vind je dit lastig, vraag dan een collega om het te doen. Bekijk het filmpje en let vooral op de stand van je rug (is ie recht, bol of krom) en je schouders (zijn ze gespannen en naar voren, of ontspannen en recht boven je heupen).

Tip 4: Laat je regelmatig masseren
Zoveel onderzoeken wijzen uit dat het voor je lichaam en je geest heel erg helend is om aangeraakt te worden. Laat je schouders lekker los masseren, je hoeft het echt niet allemaal alleen op te lossen. Schakel de hulp van anderen in.

Tip 5: Ontspan je schouders dagelijks op deze manier
Deze tip heb ik je vorige week ook gegeven, in het kader van de kracht van de herhaling, hier nog een keer. Om je schouders de ontspanning te geven die ze verdienen, raad ik je aan om bij thuiskomst, of tussen de middag, een opgerolde handdoek onder je wervelkolom te leggen. Daar ga je dan 10 minuutjes relaxt op liggen, met je armen naast je, waarbij je ellebogen op borsthoogte zijn en je handen open ter hoogte van je oren liggen. Dit geeft de nodige tegendruk en je zult merken dat door dit een week lang te doen, je meer ruimte tussen je schouders creëert, waardoor het ook makkelijker is om ze naar achteren te draaien en met een rechte rug achter je pc te werken.

Heel veel succes! Heb je nog aanvullingen of tips die helpen om je schouders te ontspannen, ik lees het graag op m’n weblog!

Hartelijke groet,

Mirelle

 


© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7 Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).