Als je veel werk op je bordje hebt liggen of er gebeuren veel ingrijpende dingen in een korte tijd in je leven, zoals bijvoorbeeld een reorganisatie, de geboorte van een kind, of het starten in een nieuwe baan, dan weet je bij voorbaat dat je meer stress zult ervaren. Als die stress tijdelijk is, dan is er geen probleem. Dan heb je even een dipje, iedereen zal het begrijpen en in no time ben je weer de ‘oude’.

Maar als die stress blijft en ervoor zorgt dat je niet meer helder kunt denken, dan zit je in een situatie die je kunt vergelijken met een vastgelopen computer. Als je je computer teveel dingen tegelijkertijd wilt laten doen of te ingewikkelde dingen, dan is de kans groot dat ie vastloopt. Het vraagt namelijk teveel van het interne geheugen. Ik ben wat dat betreft ervaringsdeskundige, ik ben het liefst met 3 dingen tegelijkertijd bezig. Ik heb dan ook (tegen het advies van de timemanagement experts) altijd meerdere vensters open. Voor mij werkt dat prima, – althans dat denk ik -, maar mijn computer vind het niet altijd even leuk 😉

Wat doe je als je computer is vastgelopen? Juist, via Control Alt Delete ga je ‘m restarten. De computer gaat dan hard ratelen, en neemt even de tijd om het oude los te laten en helemaal opnieuw op te starten.

Waar zit de CNTR ALT DEL knop voor jou gedachten? Het mooie is dat wij ook wel degelijk deze knoppen hebben. We hebben knoppen waarmee we onze hersenen kunnen resetten.
Helaas hebben we helaas niet geleerd waar de knoppen zitten en hoe we ze toe moeten passen. De knop waar je aan kunt draaien zijn ‘adem’ en ‘focus van je ogen’.

Zo pas je jouw CNTR ALT DEL toe:

CNTR: Neem controle over je gedachten. Door je ogen te focussen op het puntje van je neus wordt je de beheerder van je gedachten.

ALT: Verander je ademritme. Door je adem langer en dieper te maken, maak je ruimte en zet je processen aan het werk. Door die ruimte kan het oude eruit en het nieuwe erin. Drie minuten lange, diepe buikadem doet al wonderen.

DEL: Stop met wat je aan het doen bent, neem afstand. Sta op en loop even een rondje (of 2) in de frisse lucht. Reset je gedachten, laat alles even los en begin je dag als het ware opnieuw. Terwijl je loopt, maak je adem heel bewust lang en diep en focus met je ogen op het puntje van je neus (doe dit niet in een drukke straat). Voel dat je diep in je buik ademt, zodat je je systeem echt helemaal refresht en er geen oude puin blijft zitten.

Succes!
😉


© 2013 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

“Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).”