Karin mailde me het volgende:

Ik merk dat ik me de laatste tijd méér zorgen maak. Met name over mijn baan, en dan de vraag: wat ga ik doen als die baan wegvalt? De zorgen (over de toekomst) gaan in mijn hoofd zitten, en mijn energie gaat naar beneden. Ik voel me steeds slechter, en ik merk dat ik depressieve gedachten heb. Ook in mijn hobby: paardrijden heb ik steeds minder zin.  HOE DOORBREEK IK DIT PATROON?

Voor de vraag hoe je patronen kunt doorbreken, maak ik eerst even een kort uitstapje naar een wijze les van de Dalai Lama.
Volgens de Dalai Lama, die afgelopen weekend trouwens in Nederland was, zijn er 2 soorten problemen.

1) Problemen die je op kunt lossen.
2) Problemen die je niet op kunt lossen.

Het is niet nodig om je zorgen te maken over beide soorten problemen, want zo stelt hij:

1) Waarom zou je je zorgen maken over problemen die je NIET op kunt lossen?

2) Waarom zou je je zorgen maken over problemen die je WEL op kunt lossen?

Laat dit heel even zakken. Lees het nog een paar keer. Denk je nu, tja, hij heeft gelijk. Lees dan verder. Denk je dat nog niet, neem dan voordat je verder leest nog even de tijd om het goed te laten bezinken. Het zijn wijze woorden van een wijs man, die soms even wat tijd nodig hebben.

Zolang jij in problemen denkt, zijn er problemen. Hoe meer je aan de problemen denkt, hoe meer aandacht jij eraan geeft, hoe groter de problemen worden. En dit kan een heel groot deel van je hersenen in beslag nemen.

Hierdoor wordt het druk in je hoofd. Er is daardoor minder ruimte voor ontspanning. Het is dus ook daarom dat je minder zin en energie hebt in de dingen die je energie geven. Het is juist belangrijk om wel die dingen te blijven doen waar je energie van krijgt.

De oplossing is voor het probleem is simpel, als ik het zo opschrijf, maar ik weet dat de uitvoering niet zo makkelijk is;-) Maar het is wel mogelijk!

De oplossing is: “denk niet in problemen, maar in kansen en mogelijkheden”. Dan is het glas niet half leeg, maar halfvol en zijn er opeens vele opties in plaats van beren. Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik ook wel, maar het is een kwestie van het trainen van je gedachten. En dat is wat je leert tijdens het mediteren en de yogaoefeningen.

Hou daarbij in je achterhoofd dat de problemen die jij niet op kunt lossen, die zaken zijn die je los mag laten. Het heeft geen enkel effect om je daar druk over te maken, het kost je alleen energie, en dat is zonde van je energie.

Van de problemen die je wel kunt oplossen, is mijn advies, los het op.
Stel het niet uit, steek je handen uit je mouwen en los ze op. Het geeft je enorm veel voldoening en energie als je weer een punt van je actielijstje kunt schrappen!

Succes! Laat je me hier weten hoe het voor je werkt?


Wil je zelf ervaren hoe je kunt ontspannen door lichamelijk de stress los te laten? Boek dan een kennismakingssessie Business Yoga. Bel me voor meer het maken van een afspraak: 06 44 55 89 81


© 2014 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

“Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).”