De Business Yoga koude douche challenge!

Heb je iets meegekregen van de icebucket challenge? Mocht het je ontgaan zijn, leg ik hier even kort de challenge uit. Om aandacht te vragen voor de ziekte ALS gooien mensen, bekend en onbekend, een bak met ijswater over zich heen. Ze maken hier een filmpje van en nomineren anderen om het ook te doen.

Het inspireerde mij om een bijzondere yogatechniek die ik jaren geleden heb geleerd, met je te delen. Voor de techniekhoef je niet op je matje te zitten… De techniek heet officieel Ishnaan, oftewel koude douche. Het is een van de krachtigste technieken en geven je hele lichaam een boost. Dus ook al heb je niets met yoga, doe dan deze oefening als je echt iets goeds voor je lichaam wilt doen.

Naast dat het super goed voor je lichaam is, helpt het je ook nog eens bij het overwinnen van je angsten.
Want ga maar na, vrijwillig onder een koude douche gaan staan, daar krijg je toch koude rillingen van?

Toch wil ik je uitdagen om morgenochtend de koude kraan open te draaien. Ga ervaren hoe het is. Ga kijken of je deze uitdaging aan kunt. Je zult merken dat je, nadat je 40 dagen elke ochtend een koude douche hebt genomen, je nooit meer anders wilt. Je zult je alerter voelen, frisser en minder koffie nodig hebben om je dag te starten 😉

Bij veel van de ice bucket challenges zie je dat mensen hun adem in houden als ze er aan denken dat het koude water over hen heen gegooid wordt. Dit is een automatische reflex. Maar het maakt het alleen maar kouder en moeilijker…  Probeer je lichaam zoveel mogelijk te ontspannen. Ga zingen, dansen of springen… en let erop dat je goed diep in je buik ademt. Of, als je de vuuradem kent, is dat ook een goede manier om jezelf, van binnen warm te maken.

Want dat is precies wat je met de koude douche wilt bereiken. Je wilt dat elke cel in je lichaam hard gaat lopen en z’n best gaat doen om jou weer warm te maken. Op die manier is je hele lichaam aan het werk en krijgen alle cellen weer nieuwe energie.

Koud douchen in de vroege ochtend doe je zo:

 • Overwin je tegenzin om op te staan.
 • Sta op en loop naar de badkamer.
 • Trek je kleren uit en wrijf je hele lichaam in met amandelolie, zodat je lekker warm bent.
 • Denk niet na en draai de koude kraan aan. Ja, alleen maar de koude…
 • Neem de douchekop in je hand en spuit het water eerst op je voeten.
 • Ga langzaam met de douche omhoog naar je kuiten, terwijl je je met je ene voet je andere voet warm masseert.
 • Terwijl je met de douche omhoog gaat, blijf je jezelf masseren. Als je bijvoorbeeld bij je armen bent aangekomen, wrijf dan met je ene arm je andere arm warm, terwijl je het water op je arm laat komen.
 •  Zo ga je door, totdat je hele lichaam onder de koude douche is geweest.
 • Kom er dan onder vandaan en wrijf je lichaam met je handdoek helemaal warm. Masseer jezelf.
 • Ben je lekker warm, ga dan nog een keer onder de koude douche.
 • Herhaal het hele ritueel twee keer en je bent klaar voor de dag die komen gaat!

PS: Er zijn een aantal momenten in je leven waarop het niet verstandig is om te beginnen met koud douchen. Dat zijn de volgende:

 1. als je ongesteld of zwanger bent.
 2. als je ziek bent.

Ga je de Business Yoga challenge aan. Ga je de komende 40 dagen elke ochtend koud douchen? Klik dan op deze link en zet je naam onder deze weblog. Ook hoor ik hieronder graag hoe het voor je is of als je nog vragen hebt.

Dank je wel en geniet ervan. Het is echt niet zo erg als het lijkt!


Wil je serieus werk maken van je gezondheid en jezelf de hoogste prioriteit geven, start dan vandaag nog met het jaarprogramma Business Yoga. Hierbij krijg je elke week een videoles in je mailbox, zodat je onder mijn begeleiding en inspiratie je de tools die je zo hard nodig hebt, je eigen kunt maken. En dat alles in je veilige omgeving. Klik hier om je aan te melden. De eerste drie lessen ontvang je geheel gratis!


© 2014 Mirelle van den Anker / Invest In Yoga, alle rechten voorbehouden

WIL JE DIT ARTIKEL GEBRUIKEN IN EEN TIJDSCHRIFT, NIEUWSBRIEF OF OP EEN WEBSITE? Graag! Ik wil zoveel mogelijk organisaties en professionals leren bewuster te werken met behulp van on- en offline diensten, zodat ze in staat zijn om in No-Time te ontspannen. Kopieer dan wel dit onderstaande blok mee, met een werkende link naar mijn website:

“Mirelle van den Anker leert gedreven professionals hoe ze in no time kunnen ontspannen, zodat ze met meer plezier en succes hun werk kunnen doen, nu en in de toekomst. Mirelle is de auteur van het boek “Business Yoga, weg met de stress op je werk in maximaal 9 minuten per dag’.

Wil je regelmatig tips ontvangen over hoe je met minder stress en meer plezier werkt? Neem dan een gratis abonnement op het eZine van Business Yoga. Je ontvangt dan tevens het gratis eBoek, “De 7Geheimen van Business Yoga”. Vul je naam en email in op www.businessyogaonline.com. (homepage rechtsboven en klik op inschrijven).”